Ta'rifü's-Süluk (metin-gramer-sözlük)
Ta?rifü?s-Süluk (text-grammar- dictionary)
  1. Tez No: 274396
  2. Yazar: OKAN CELAL GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, ibadet, iman, salik, mürşit, Islam, worship, faith, salik, sheikh
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Türkler, İslam dinini kabul ettikten sonra bu dinin benimsenmesi ve geniş kitlelere yayılabilmesi için büyük gayret göstermiş, özellikle o dönemde kurulmuş olan tarikatlar ve yetişen Ahmet Yesevî gibi büyük sûfiler sayesinde bu amaçlarına ulaşabilmiştir.Üzerinde çalıştığımız eser, Nazîf Hasan Dede tarafından Mevlevi salikleri için H. 1275/ M.1858 yılında yazılmıştır. Daha çok Kur'an ayetlerinden, Peygamber'in güzel ahlaka ve günlük yaşantıya ait hadislerinden ve büyüklerin veciz sözlerinden şahit gösterilerek mensur bir şekilde, yer yer de manzum olarak kaleme alınan didaktik-sembolik bir ahlak kitabıdır.Çalışmamız, üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm gramer, ikinci bölüm metin, üçüncü bölüm sözlük kısmıdır.Gramer kısmında, ses özellikleri, farklı yazılış ve yapıdaki ekler ve sözcük türleri ele alınıp dil özellikleriyle ilgili farklılıklar ortaya konmuştur. Metin kısmında, eserin eksiksiz transkripsiyonlu metni çıkarılmaya çalışılmıştır. Sözlük kısmında ise tüm kelimelerin anlamları, kökenleri verilip metinde geçen yerlerinin tespiti yapılmıştır.Sonuç kısmında ise, işlenen konu ana hatlarıyla ele alınıp veriler değerlendirilmiştir. Çalışmamızda, faydalandığımız kaynaklar da eserin bibliyografya kısmında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
After Turkish people had embraced Islam, they made an effort to convey this religion to the extended crowd of people and could reach their target by means of the tariqahs of that era and mighty sufis such as Ahmet Yesevî.The literary work we are studying was written for Mevlevi saliks (a person who engaged inIslamic spiritual path or sufism) by Hasan Nazîf Dede in 1858 (hijri 1275). It is a didactic-symbolic moral book that is written in prose and sometimes in verse mostly taking evidence from mighty people's pithy sayings, Quran verses and the Prophet's hadiths concerning daily life and morality.This study consists of three main parts. The first part is grammar, the second part is text and the third part is dictionary.In the grammar part; phonetic features, affixes and lexis categories in different spelling and structure are studied and differences in language features are represented. In the text part; it is tried to represent accurate text with transcription. In the dictionary part; the meanings and the origins of all the words are given and their places in the text are indicated.In the conclusion part; the outline of the subject is explained and datum are evaluated. Recourses that are made use of are given in the bibliography.