دراسـة وتعـريف مخـطـوطـة 'در الأفـكـار'( لمحـمـد العَـوفـيّ )
Dirâsetu ve Ta'rîfu Mahtutati Durru'l- Efkar li Muhammed El-'Avfi) Muhammed El-'Avfî'nin 'Durru'- L-Efkâr' adlı eserinin tanıtımı ve tahlili
- Tez No: 542172
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CELALETTİN DİVLEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, kıraat ilimleri, Dürrü'l-Efkâr, Muhammed el-Avfî, Quran, Quranic readings, Its Mohammed, Awfi, Dur al- Afkar
- Yıl: 2019
- Dil: Arapça
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada Muhammed b. Ahmed el-Avfî'ye (ö. 1050/1640) ait olan Dürrü'l- Efkâr limen Kâne fî Kırâeti'l-Eimmeti'l-Aşera Seyyâran adlı yazma eser ele alınmaktadır. Bu kitapta, kıraat ilimlerine dair pek çok konu geçmektedir. Kıraat vecihleri, rivayetler ve bu rivayetlerin aktarılma yolları incelenmektedir. Bunun yanında rivayetlerin dil ve tefsir özelliklerine de vurgu yapılmaktadır. Bu çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kıraat ilminin tanımı yapılmış, kıraat ilminin kavramları açıklanmış ve kısaca kıraat tarihi hakkında bilgi verilmiştir. Ek olarak giriş bölümünde yazmalar konusuna da değinilmiştir. Birinci bölümde ise Avfî'nin hayatı, öğrencileri, hocaları, eserleri, ilmî konumu ve İbnü'l-Cezerî'ye ulaşan senedi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kitabın içeriği, konusu, müellifin metodu, ele aldığı en önemli ilimlerden bahsedildikten sonra müellifin değerlendirmeleri, özgün tarafları ve kaynakları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research explains with the study of the manuscript «“Dur- AL-Afkar”of those who were in the readings of the ten imams» for Mohammed Ibn- Ahmed Al Awfi (1050/1640 d). It is a comprehensive book in the science of readings. It contains a number of topics such as the different aspects of readings and novels, and the attribution of the ways, methods and editing it. Also, explaining and directing the readings, detailing the rules of drawing it in Quran, and explaining its effect in the language. The book has been studied and divided the search into a preface and two chapters. The preface highlights on the science of the Qur`anic readings and the most famous terms and a brief history about them, paving the way to enter the subject of the manuscript, to reveal several aspects; the first is the definition about the Awfi and his life, elders, students, works, scientific position, and his predicate to Ibn al-Jazari. The second aspect explains the definition of the book, its content, subject matter, the author's methodology, and the most important sciences. And then study and evaluation of the opinions of the author and his findings, uniqueness, and sources.