93 Harbi'nin Balkan cephesindeki sosyo-politik sonuçları (1877-1908)
Socio-political consequences of the 1877-1878 Ottoman-Russian war in the Balkan front (1877-1908)
- Tez No: 274448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÜREKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Balkan Peninsula, Orthodox Slavic Peoples, Muslim Turks, Immigration
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
XIX. Yüzyılın başlarından itibaren Balkanlarda görülen isyanlar sonucunda Osmanlı Devleti'nin sınırları değişmeye başlamış ve yeni devletlerin kurulma sürecine girilmiştir. Bu süreç ise pek çok sorunu beraberinde getirmiştir. Bölgede uzun yıllar huzur içerisinde, Osmanlı idaresi altında yaşamış olan Ortodoks Slav halk, son dönemde gerek yönetimin bozulması gerekse kendilerini isyana teşvik eden Avrupa Devletleri'nden destek almalarıyla Müslüman Türklerle çatışmaya, onlara baskı uygulamaya hatta öldürmeye varan hareketlere girişmişlerdir.1877 ? 78 Osmanlı ? Rus savaşıyla en üst noktaya çıkan çatışmalara uzanan süreç aslında 1829'da Yunanistan'ın bağımsızlığını kazanmasıyla başlamış, 1861'de Eflâk ve Boğdan Beyliklerinin birleşmeleri, 1830'da özerkliklerine kavuşan Sırpların ise 1867'de bağımsızlıklarını ilân etmeleriyle devam etmiştir. 1875'te Hersek'te çıkan isyan yerel bir ayaklanma olmasına rağmen 1876'da Sırbistan ve Karadağ'ın Osmanlı Devleti'ne savaş ilân etmesiyle sorun uluslararası hale gelmiştir. Balkanlarda savaşlara sebep olan bu isyanlar ise Rusya, İngiltere ve Avusturya Devletleri'nin dikkatini çekmiştir. Bu devletler topraklarını genişletmek, Osmanlı Devleti'ni parçalamak ve ticaret yollarına hâkim olmak gibi sebeplerle Balkanlar'daki sorunların çözülmesine uzun süre izin vermemişler ve kendi çıkarları doğrultusunda tarafları kışkırtmışlardır.1877 ? 78 savaşından sonra, yapılan barış anlaşmaları, devletlerin uyguladıkları politikalar, taraf değiştirmeler ve gizli görüşmelerle karışık olduğu kadar hareketli bir hal alan Devletler arası ilişkilerin yanında halkın durumu da çözümsüz kalmıştı. Artık Osmanlı idaresinde olmayan ve yeni yönetimlerin baskı altında tuttuğu müslüman halk kendilerini korumalarını engelleyen kararların da alınmasıyla göç etmeye başlamışlardı. Savaş sırasında göç edenler eski topraklarına dönememişler, dönmeyi deneyenler ise yeni kafilelerle Anadolu'ya doğru yendien göç etmek zorunda kalmışlardır.Anahtar Kelimeler : Balkanlar, Ortodoks Slav Halk, Müslüman Türkler, Göç
Özet (Çeviri)
The insurrections staged in the Balkan Peninsula from the start of the 19th century, began a change in the borders of the Ottoman Empire as well as a process for the foundation of new states. This process, in turn, led to many problems. The Orthodox Slavic peoples of the region, who had lived in peace under the Ottoman rule for a long time, in the later periods and due to both the deterioration of the government and to the support they received from the European States, began to enter into conflicts with the Muslim Turks, to oppress them and even to kill them.This process, coming to a peak with the Ottoman?Russian War of 1877-78, started in fact with Greece gaining its independence in 1829 and continued with the integration of Walachia and Moldova Principalities in 1861, and with the Serbians declaring their independence in 1867, after gaining autonomy in 1830. While the insurrection of 1875 in Herzegovina was a local uprising, the problem became international with Serbia and Montenegro declaring war on the Ottoman Empire in 1876. These insurrections causing wars in the Balkan Peninsula also attracted the notice of Russian, British and Australian Empires. In order to expand their borders, to disintegrate the Ottoman Empire or to control the trade routes, these states prevented the resolution of the problems in the Balkan Peninsula for the longest time and provoked the parties in accordance with their own agendas.After the 1877-78 War, intergovernmental relations ? which became increasingly complex and animated with the peace treaties, policies of the states, betrayals and secret meetings ? as well as the status of the people were left unsettled. Muslim communities, no longer under the Ottoman rule and oppressed by the new governments, began to emigrate after some decisions preventing them from protecting themselves were taken. Those who had immigrated during the war could not return to their old lands and those who had managed to return were forced to emigrate towards Anatolia again with new caravans.