18. yüzyıl şairi Âdem Çelebi ve Dîvânı (inceleme-transkripsiyonlu metin)
18th century poet Adem Courteus (Celebi) and his Divan (transcripted text revision)
- Tez No: 274488
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜJGÂN ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âdem Çelebi, 18. yy, Dîvân, Gazel, Kasîde, Çelebi Âdem, 18. century, Dîvân, Gazel, Kasîde
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
Âdem Çelebi 18. yy.'da yaşamıştır. Kaynaklarda Âdem Çelebi hakkında fazlaca bilgi bulunmamaktadır. Fakat şiirlerinden İstanbullu olduğu ya da İstanbul'da yaşamış olduğu çıkarılabilir.Âdem Çelebi'nin gayr-i müretteb bir dîvânı vardır. Özellikle gazel nazım şekliyle yazdığı şiirleri oldukça fazladır. Yanı sıra ?kalenderi?, ?semai?, ?rubai?, ?satranc? vb. tarzında yazdığı şiirleri de mevcuttur. Şiirlerin başına ?güfte? başlığını koyması onun şiirlerini bestelenmek üzere yazdığını gösterir. Bu da onun musiki ile ne kadar ilgili olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.Çalışmada metin bölümüne girmeden hayatı, muhteva, şekil ve imla özellikleri bölümlerinde eser hakkında bilgi verilmiştir. Giriş bölümünden sonra metin kısmı yer almaktadır. Eser, 18. yy. kültürünü yansıtması açısından önem taşımaktadır.Eserin tek nüshası Millet Kütüphanesi Ali Emiri Koleksiyonu'nda 1 numarada kayıtlıdır.
Özet (Çeviri)
The Çelebi Âdem lived in 18. century. Much about him can not be obtained. Throughout the resourses. Yet it would be understood from his poetry that he had lived somewhere around İstanbul or definetely from İstanbul.He has an unordenery Dîvân (totalty of his master pieceses). Significantly, more of his works was the number of poems written in regular sencentes. Adutionaly, his ?kalenderi?, ?semâi?, ?rubâi?, ?satranc? e.t.c. exist. Since he puts a titly before he written his poems. He has written than to be composed and as conclusion he is so related with music.İn our work his life his apprpoaches and his literature were put in the front. The concept of our work, takes place after entry. His master piecen has an importance of reflexing the culture in 18. century.The only copy is registered in İstanbul Millet Kütüphanesi Ali Emiri Koleksiyonu MNZ with the number 1.