Laringeal Maske Unique'in dişli ve dişsiz geriyatrik hastalarda kullanımının karşılaştırılması
A comparison of Laryngeal Mask Unique in denticulate and edentulate geriatric patients
- Tez No: 274572
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH KÜÇÜKGÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laringeal maske, dişsiz geriyatrik hasta, Laryngeal mask airway, edentulate geriatric patients
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Laringeal Maske UniqueTM' in Dişli ve Dişsiz Geriyatrik Hastalarda Kullanımının KarşılaştırılmasıAmaç: Yaşlı ve dişsiz hastalarda yanakların çökük olması nedeniyle maske ventilasyonu efektif olmayabilir hatta imkansızlaşabilir. Standart maskenin hastaların yüz şekline uymadığı durumlarda laringeal maske yüz maskesine göre daha iyi bir alternatiftir.Bu çalışmanın amacı, 65 yaş üzeri dişli ve dişsiz hastalarda laringeal maske Unique'in ilk denemedeki yerleştirme başarısını, yerleştirme kolaylığını, yerleştirme sürelerini ve orofaringeal kaçak basınçlarını karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma ASA I-II-III, 65 yaş ve üzeri elektif cerrahi geçirecek ve laringeal maske yerleştirilme endikasyonu olan 33 dişli, 33 dişsiz, toplam 66 hasta ile prospektif ve randomize olarak gerçekleştirildi. Laringeal maske yerleştirilme sonrasında her iki grupta ilk denemedeki yerleştirme başarısı, yerleştirme kolaylığı, yerleştirme süreleri, orofaringeal kaçak basınçları ve yerleştirme esnasında olası hemodinamik etkileri ölçüldü.Bulgular: Laringeal maske Unique'in ilk denemede yerleştirilme başarısı dişli grupta dişsiz gruptan daha yüksek bulundu. Ölçülen değerler sırasıyla %78,7 ve %60,6 idi (p=0,047). Dişli grupta laringeal maske Unique'in orofaringeal kaçak basıncı: 21,75 cmH2O, dişsiz grupta ise 20,75 cmH2O olarak ölçüldü. Yerleştirme süreleri dişli grupta 14,40 sn, dişsiz grupta 13,43 sn, yerleştirme kolaylıkları ise sırasıyla %90,9 ve %75,7 olarak saptandı.Sonuç: Sonuç olarak geriyatrik hastalarda laringeal maske Unique'in ilk denemedeki yerleştirme başarısı dişli grupta dişsiz gruptan daha yüksek bulundu. Geriyatrik hastalarda laringeal maske Unique'in yerleştirme kolaylığı, yerleştirme süreleri ve orofaringeal kaçak basınç ölçümleri, laringofaringeal ve sistemik komplikasyonlar açısından benzer olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
A Comparison of Laryngeal Mask UniqueTM in Denticulate and Edentulate Geriatric PatientsAim of this study: Because of the patients cheeks are straight inside, mask ventilation in geriatric and edentulous patients may be ineffective or even impossible. Laryngeal mask airway is a good alternative when the standard mask doesn?t fit the patient?s face.The aim of this study is to compare success of first attempt insertion of laryngeal mask UniqueTM, ease of insertion, time of insertion and oropharyngeal leak pressure in denticulate and edentulate patients aged over 65 years.Methods: We studied 66 patients (ASA physical status I-II-III; 33 edentulate, 33 denticulate patients; aged over 65 years) with an indication of laryngeal mask insertion. After the laryngeal mask insertion; the groups were compared for first attempt success rate, ease of insertion, time of insertion, oropharyngeal leak pressure and hemodynamic effects of laryngeal mask insertion.Results: First attempt success rate of laryngeal mask Unique was higher in denticulate patients than in edentulate patients. Measured values were 78, 7% and 60, 6%, respectively (p=0,047). Oropharyngeal leak pressure was 21, 75 cmH2O for denticulate patients and 20, 75 cmH2O for edentulate patients. Time of insertion was 14, 40 seconds for denticulate and 13, 43 seconds for the edentulate patients. Ease of insertion was 90, 9 % and 75, 7 %, respectively.Conclusion: First attempt success rate of laryngeal mask Unique was higher in denticulate patients. Ease of insertion, time of insertion, oropharyngeal leak pressure and laryngopharyngeal and systemic morbidity were similar for each group.