Kronik bel ağrısı olan hastalarda lomber dinamik stabilizasyon egzersizleri ve bu egzersizlere eklenen sürekli, kesikli ve plasebo ultrason tedavisinin etkinliği
Effectiveness of dynamic lumbar stabilization exercises and added this exercises continuous ultrasound, pulsed ultrasound and placebo ultrasound therapy in patients with chronic lowback pain
  1. Tez No: 274578
  2. Yazar: İLKER ÖNDER FERAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ALER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, kesikli ultrason, sürekli ultrason, egzersiz, Low back pain, pulsed ultrasound, continuous ultrasound, exercise
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı kronik bel ağrısında lomber dinamik stabilizasyon egzersizlerine sürekli / kesikli ultrason tedavisi eklenmesinin ağrı, yaşam kalitesi ve fonksiyonellik üzerine etkilerinin araştırılmasıdır.En az 6 haftadır mekanik bel ağrısı olan 70 hasta çalışmaya alındı. Altmış hasta çalışmayı tamamladı. Tüm hastalara lomber dinamik stabilizasyon egzersizleri verildi ve tedaviye geldikleri süre boyunca hastahanede gözetim altında uygulandı. Hastalar randomize olarak üç gruba ayrıldı. Birinci gruba (n=19) plasebo ultrason tedavisi, ikinci gruba (n=21) 1:5 kesikli ultrason 1.5 W/cm2 tedavisi, üçüncü gruba (n=20) sürekli ultrason 1.5 W/cm2 tedavisi uygulandı. Hastaların değerlendirmeleri tedavi öncesi, 15 seans tedavi sonrasında ve tedaviden 3 ay sonra yapıldı. Ağrı için; Visuel Analog Skala (VAS) istirahat ve günlük yaşam aktivitesi esnasında, fonksiyonel yetersizlik için; Modifiye Oswestry Sorgulama Anketi, yaşam kalitesi için; Kısa Form-36 Yaşam Kalitesi Değerlendirme Formu (SF-36) kullanıldı.Visuel Analog Skala (VAS) ile yapmış olduğumuz ağrı değerlendirmesinde, tedavi bitimi ve 3. ayda yapılan değerlendirmelerde ağrıda azalma açısından gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir. Modifiye Oswestry Yetersizlik Anketi ile yapmış olduğumuz fonksiyonelliğin değerlendirilmesinde, tedavi bitimi ve 3. ayda tekrarlanan ölçümlerde tedavi bitimi Oswestry skorundaki düzelme kesikli ultason grubunda plasebo grubuna göre istatiksel olarak anlamlı üstün bulunmuştur. SF-36 ile yapmış olduğumuz yaşam kalitesinin değerlendirmesinde tedavi bitimi ve 3. ayda tekrarlanan ölçümlerde tedavi bitimindeki fiziksel özet skordaki düzelme sürekli ultrason grubunda plasebo ultrason grubuna göre istatiksel olarak anlamlı üstün bulunmuştur. Mental özet skordaki tedavi öncesi ile 3. ay arasındaki düzelme kesikli ultrason grubunda plaseboya göre istatiksel olarak anlamlı üstün bulundu.Sonuç olarak kronik bel ağrısı olan hastalarda lomber dinamik stabilizasyon egzersizleri ve bu egzersizlere eklenen kesikli veya sürekli ultrason tedavisinin plasebodan etkin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to search the effects of pulsed / continuous ultrasound application added to lumbar dynamic stabilization exercises in chronic lowback pain, to the pain, functionel status and the quality of life.Seventy patients with chronic lowback pain at least 6 weeks taken to the this study. Sixty patients completed the study. All patients were given lumbar dynamic stabilization exercises and performed under supervision in hospital for treatment for the time they arrive. Patient were randomly assigned to three groups. First group was control group with plasebo ultrasound (n=19). The patients in second group were given pulsed ultrasound 1:5, 1.5 W/cm2 (n=21) and continuous ultrasound 1.5 W/cm2 to third group (n=20) . Before treatment, after 15 sessions ultrasound application and at the end of third month patients were evaluated. We used Visual Analogue Scale (VAS) at rest and during activity of daily living for pain, Modified Oswestry Quastionnare for disability, Short Form ? 36 for quality of life.There were no difference in pain severety in treatment groups. Pulsed ultrasound group compared with the placebo group had a significant increase in functional capacity at the end of 15 sessions of treatment. Evaluation of the quality of life continuous ultrasound group compared with the plasebo group had a significant increase in physical companent score at the end of 15 sessions of treatment. Pulsed ultrasound group compared with the plasebo ultrasound group had a significant increase in mental component score at 3. month follow up.In conclusion, pulsed or continuous ultrasound application added to lumbar dynamic stabilization exercises compared with the plasebo group was found to be more effective in chronic lowback pain.