Kronik bel ağrılı kadın hastalarda konvansiyonel tedaviye ek olarak uygulanan dinamik nöromusküler stabilizasyon egzersizlerinin fonksiyonel kapasiteye, core stabilizasyon kaslarının kuvvetine ve dengeye etkisi
The effects of dynamic neuromuscular stabilization exercises applied in addition to conventional treatment on functional capacity, core stabilization muscle strength, and balance in female patients with chronic low back pain
- Tez No: 976768
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE BAŞBUĞ, DR. İBRAHİM ETHEM KİREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, Dns, Gelişimsel Kinezyoloji, Low back pain, DNS, Developmental Kinesiology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Günümüzde bir halk sağlığı problemi olarak görülmekte olan bel ağrısı ile yaygın bir şekilde karşılaşılmaktadır. Bel ağrılarının büyük bir kısmı mekanik kaynaklıdır. Lomber Diskopati, Lomber Disk Herniasyonu, Lumbosakral Radikülopati ve internal disk yaralanması gibi hastalıkların genel ismidir. Bel ağrısı şikâyeti yapan lomber diskopatinin tedavisinde birçok farklı tedavi uygulaması vardır. Literatürde konvansiyonel egzersizlerin bel ağrısına iyileştirici etkisi kanıtlanmıştır, farklı egzersiz çeşitlerinin de bel ağrısına etkisi konusunda araştırmalar yapılmaya devam etmektedir. Farklı egzersiz türlerinden biri olan DNS tedavi yaklaşımı sağlıklı bir bebeğin gelişimsel kinezyolojik pozisyonlarına dayalı belirli fonksiyonel egzersizler yoluyla entegre spinal stabilizasyon sistemini geri kazanmayı hedefler. DNS' in bakış açısı, her gelişimsel pozisyon bir egzersiz pozisyonudur, şeklindedir. Egzersizlerin tekrarlanmasıyla, merkezi kontrol günlük hareket ve becerilerin temel bir parçası haline gelen otomatik bir patern oluşturur. Bu çalışmanın amacı Lomber Disk Hernisi tanısı almış kronikleşmiş ağrı şikâyeti olan kadın hastalarda konvansiyonel fizyoterapi protokolü ve bu protokole ek olarak uygulanan DNS egzersizlerinin; fonksiyonel kapasiteye, core stabilizasyon kaslarının kuvvet üretebilme yeteneğine, statik-dinamik dengeye, bel ağrısı ve belin fonksiyonelliğine ve yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışma kapsamında haftada 4 gün 8 hafta süresince kontrol grubundaki konvansiyonel tedavi programı uygulandı, çalışma grubuna konvansiyonel tedavi programına ek olarak dinamik nöromüsküler stabilizasyon egzersizleri uygulandı. Katılımcılara tedavi öncesi ve sonrası 6 dakika yürüme testi, core stabilizasyon kaslarının kuvvetinin değerlendirmesi, Flamingo denge testi, Yıldız denge testi, sayısal ağrı değerlendirme ölçeği, Oswestry bel engellilik anketi, uluslararası fiziksel aktivite formu kullanıldı. Çalışmanın sonucunda sayısal ağrı değerlendirme ölçeği, 6 dakika yürüme testi, Oswestry bel engellilik anketi, Uluslararası fiziksel aktivite ölçeği, Yıldız denge testi ve flamingo denge testi, core stabilizasyon kas kuvvetini ölçtüğümüz basınç biofeedback ünitesi cihazıyla ölçülen sonuçlar hem kontrol grubunda hem de DNS egzersizleri uygulanan çalışma grubunda başlangıç değerleriyle tedavi sonrası karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu, Sayısal ağrı derecelendirme ölçeği, Oswestry bel engellilik anketi, core stabilizasyon kas kuvvetini ölçtüğümüz basınç biofeedback ünitesi cihazı sonuçları gruplar arası karşılaştırmada çalışma grubunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi.
Özet (Çeviri)
Low back pain, which is currently considered a public health problem, is commonly encountered. A significant proportion of low back pain cases is of mechanical origin.“Lumbar discopathy”is a general term used to describe conditions such as Lumbar Discopathy, Lumbar Disc Herniation, Lumbosacral Radiculopathy, and internal disc injury. There are various treatment approaches available for the management of lumbar discopathy in individuals presenting with low back pain. The therapeutic effectiveness of conventional exercise in alleviating low back pain has been well-documented in the literature, and research continues on the impact of different types of exercise on low back pain. One such approach is Dynamic Neuromuscular Stabilization (DNS), which aims to restore the integrated spinal stabilization system through specific functional exercises based on the developmental kinesiological positions of a healthy infant. The DNS perspective holds that each developmental position represents an exercise position. With repetition, these exercises promote the formation of an automatic pattern of central control that becomes a fundamental component of daily movements and skills. The aim of this study is to investigate the effects of conventional physiotherapy protocols and DNS exercises applied in addition to these protocols on functional capacity, the force-generating ability of core stabilization muscles, static and dynamic balance, low back pain and lumbar functionality, and quality of life in female patients diagnosed with Lumbar Disc Herniation and experiencing chronic pain. In this study, the control group received a conventional physiotherapy program for 8 weeks, 4 days per week. The intervention group received the same conventional program plus Dynamic Neuromuscular Stabilization exercises. Outcome measures included the 6-Minute Walk Test (6MWT), core muscle strength assessment, Flamingo Balance Test, Star Excursion Balance Test (SEBT), Numeric Pain Rating Scale (NPRS), Oswestry Disability Index (ODI), and the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), all of which were administered before and after the treatment. As a result, statistically significant differences were observed in both the control and intervention groups when comparing pre- and post-treatment values in the NPRS, 6MWT, ODI, IPAQ, SEBT, Flamingo Balance Test, and core strength as measured by a pressure biofeedback unit. Furthermore, statistically significant differences in NPRS, ODI, and pressure biofeedback results were found in favor of the intervention group when comparing between groups.