Kronik mekanik bel ağrılı hastalarda klinik pilatesin etkinliği
The effectiveness of clinical pilates in patients with chronic low back pain
  1. Tez No: 565963
  2. Yazar: EDANUR ULUS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERBİL DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, core stabilizasyon, egzersiz, Pilates, Low back pain, core stabilization, exercise, Pilates
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Çalışmamızda kronik bel ağrısı (KBA) olan hastalarda klinik Pilates egzersizlerinin etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu randomize tek kör çalışmaya 20-60 yaş arası kronik bel ağrılı 19 hasta dahil edildi. Hastalar kura yöntemiyle iki gruba ayrıldı. İlk gruba (n=9) 8 hafta boyunca gözetim eşliğinde haftada 2 kez 30-45 dk Pilates egzersizleri yaptırılırdı. İkinci gruba (n=10) lomber stabilizasyon egzersizleri 8 hafta boyunca yine haftada 2 kez 30-45 dk şeklinde uygulandı. Değerlendirmeler tedavinin başlangıcında ve sonunda, ağrı için Vizüel Analog Skala, dizabilite için Roland Morris Dizabilite Anketi, Oswestry Dizabilite İndeksi, Quebec Bel Ağrısı ve Özürlülük Skalası ve yaşam kalitesi için Short Form-36 kullanılarak yapıldı. Çalışmanın veri analizinde SPSS 25.0 istatistik programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmayı 18 hasta tamamladı. Çalışmadan elde edilen veriler, her iki grupta da neredeyse tüm parametrelerde anlamlı gelişmeler olduğunu gösterdi. Klinik Pilates egzersizlerinin ağrı ve fonksiyonel durum skalaları üzerine dinamik lomber stabilizasyon grubundan daha olumlu sonuçları olduğu görülmüştür. Her iki grupta da SF-36 skorlarının iyileştiği görülmüştür (p≤0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları her iki egzersizin de kronik mekanik bel ağrılı hastalarda hemen hemen tüm parametrelerde iyileşme sağladığını ortaya koyarken Pilatesin bazı parametrelerde stabilizasyon egzersizlerine üstün olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Objective: It has been aimed in this study hereby to research the effectiveness of clinical pilates exercises in patients with chronic low back pain. Method: 19 patients with chronic lower back pain aged between 20 and 60 have been implicated to this randomized single blind study. The patients were randomised in two groups. The first group patients (n=9) were trained with pilates exercises for 30-45 minutes under inspection twice a week. The second group (n=10) were trained with lumbar stabilization exercises for 30-45 minutes twice a week for 8 weeks round. The assessments were made both at the beginning and at the end of the treatments via Visual Analogue Scala for pain, The Roland Morris Disability Survey, Oswestry Disability Index, Quebec Back Pain Disability Scale to assess disability and Short Form-36 to assess the quality of life. The SPSS 25.0 statistics programme was used for data analysis of the study. Results: 18 of the patients had completed the study. According to the data attained from the study almost all patients from both of the groups had revealed meaningful progress by means of all parameters. It has been seen that the patients who were approached with clinical pilates exercises had more constructive results regarding the pain and functional status scale compared to the lumbar stabilization group patients. It has been seen that the SF-36 scores have improved in both of the groups (p≤0,05). Conclusions: In our study, Pilates exercises have featured better results compared to stabilization exercises whilst both approaches have attained improvement in patients with chronic low back pain.