Ardışık ekstraksiyon tekniği ile Adapazarı'nda çöken tozların ağır metal analizi
Heavy metal analysis of Adapazarı dust depositions using sequential extraction technique
  1. Tez No: 274755
  2. Yazar: ÜMRAN DURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ardışık Ekstraksiyon, AAS, Ağır Metal, Cadde Tozu, Sequential Extraction, AAS, Heavy Metals, Road Dust
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Cadde tozlarının kaynağı, elementel bileşimleri ve dağılımları tüm şehrin çevresinde aynı değildir. Bu çalışmada, Nisan-Ekim 2008 ayları arasında ayda bir kez olmak üzere Adapazarı'nın farklı bölgelerinden seçilen numune alma noktalarında (sokak-cadde kıyıları) biriken toz örnekleri toplanarak ardışık ekstraksiyon tekniği yardımıyla toz ile farklı şekillerde bağlanmış olan ağır metaller ekstrakte edildi. Bu işlem sırasında metaller (Pb, Fe, Zn, Cr, Cu, Mn) çözelti fazına ekstrakte edildikten sonra Atomik Absorpsiyon Spektrometrik teknik yardımıyla analizleri yapıldı. Bu sayede ortamda bulunan toz örnekleri yardımıyla şehrin farklı bölgelerindeki kirlilik düzeylerine çevresel kirliliğin etkisi gösterilmiş oldu.Sonuç olarak ağır metallerin değerlerinin yüksek çıktığı bölgelere bakıldığında, şehir trafiğinin yoğun olduğu, kavşak noktalarının ve trafik lambalarının bulunduğu yerler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Sources of road dusts, their elemental compositions and distributions are not the same all around the city. In this study, deposited dust samples were collected with the helps of sequential extraction technıque between april and october 2008 for once a month in different regions of selected sampling points of Adapazarı. During this process, extracted metals (Pb, Fe, Zn, Cr, Cu, Mn) in solution phase analyzed by Atomic Absorption Spectroscopic technique. Thus, the effects of enviromental pollution to city?s pollution levels in different regions were shown with the helps of dust samples found in enviroment.Consequently, the results showed that the content of heavy metals were observed higher in some places with heavy traffic, crossroad points and traffic lamps.