Atık baca gazlarından ısı geri kazanımının deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of heat recovery from waste flue gasses
  1. Tez No: 274897
  2. Yazar: EMRE ÜRÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yerçekimi destekli ısı borusu, ısı geri kazanımı, atık baca gazı, Gravity assisted heat pipe, heat recovery, waste flue gas
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, yerçekimi destekli ısı borulu atık baca gazlarından ısı geri kazanım sisteminin ısıl performansı deneysel olarak incelenmiştir. Isı geri kazanım sistemi, bakır borudan yapılmış 16 adet ısı borusundan oluşmaktadır. Çalışma akışkanı olarak, R-134a ve R-410a soğutucu akışkanları kullanılmıştır. Sistem, baca içerisine yerleştirilen evaporatör bölgesinin atık baca gazlarında almış olduğu ısı enerjisinin soğutma suyunun dolaştığı bir depo içerisine yerleştirilen kondenser bölgesine taşınması şeklinde çalışmaktadır. Deneyler, beş farklı baca gazı sıcaklığında (75, 100, 125, 150, 175 ºC), dört farklı baca gazı hızında (1, 1.5, 2, 2.5 m/s) ve soğutma suyu debisinde (1, 2, 3, 4 lt/dk) yapılmıştır. Deneylerden elde edilen sonuçlara göre, R-134a için ısı borusu etkenliği %57.7 olurken, aynı şartlar altında R-410a için %44.1 olmuştur. Isı borulu ısı geri kazanımında, R-134a, R-410a soğutucu akışkanına göre daha etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, thermal performance of heat recovery system gravity assisted heat pipe has been investigated experimentally. The heat recovery system consists of 16 pieces heat pipe made copper pipe. R-134a and R-410a refrigerants were used as working fluids. System works transporting to heat energy obtained from waste flue gases in the evaporator region to the condenser region that placed inside a store which is circulated cooling water. Experiments are carried out five different flue gases temperature (75, 100, 125, 150, 175 ºC), different flue gases velocity (1, 1.5, 2, 2.5 m/s) and different cooling water flow rates (1, 2, 3, 4 lt/dk). According to the results obtained from experiments, while the heat pipe efficiency was 57.7% for R-134a, under the same conditions was 44.1% for R-410. At the end of the study, it showed that R-134a working fluids more efficiency than R-410 in the heat pipe heat recovery system.