Çanakkale şehri için bir plastik geri dönüşüm tesisinin tasarımı
Design of a plastic recycling facility for Çanakkale city
  1. Tez No: 274922
  2. Yazar: GÖZDE ERSÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN ALTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik, polipropilen, geri dönüşüm, plastik geri dönüşüm tesisi, Plastic, polypropylene, recycling, plastic recycling facility
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde her alanda kullandığımız plastikler, çevresel etkileri açısından incelendiğinde, doğada bozunma sürelerinin oldukça uzun olması nedeniyle geri kazanımları zorunlu hale gelen malzemeler olmuşlardır.Bu tez çalışması kapsamında ilk olarak plastiğin genel bir tanımı yapılarak plastik türleri, plastik türlerinin geri kazanımı ve yeniden kullanım alanları hakkında bilgi verilmiştir. Tez çalışmasının özgün çalışmalar kısmında ise, Çanakkale şehri örneğinde geri kazanılmış atık plastiklerin toplam katı atık içindeki miktarından yola çıkılarak Çanakkale şehrinde toplanan polipropilen (PP) türündeki plastiklerin geri dönüşümünün yapıldığı bir tesisin tasarımı yapılmıştır. Kullanım alanlarının çok fazla olması ve Türkiye'de en çok tüketilen plastik türü olması nedeniyle, geri dönüşüm tesisinin planlanmasında PP plastik türü seçilmiştir.Tesis tasarımı öncesinde 30 yıllık nüfus projeksiyonu yapılmış ve belli kabullerle kentsel ve kırsal yerleşimler için atık üretim hızları belirlenmiştir. Literatürden elde edilen bilgiler ışığında kentte oluşan katı atıkların % 15 plastik içerdiği ve bunun % 26'sının polipropilen olduğu belirlenmiştir. Bu değerlerin kullanılması ve bazı kabuller yardımıyla PP'nin gelecekteki üretim miktarı hesaplanmıştır. 500 kg/saat kapasiteli geri dönüşüm hatlarının yeterli olacağı düşünülmüş ve 2023, 2032, 2037 yılları itibariyle kapasite artışının yapılması planlanmıştır. Tesiste bulunması gereken 6 ayrı bölüm için toplamda 5.767 m2 alana ihtiyaç duyulacağı belirlenmiştir.Böyle bir PP geri dönüşüm tesisisin kurulumu ile Çanakkale'de seçilen bu proje bölgesindeki katı atık depolama alanının ömrü uzatılacak, katı atık taşıma ve depolama alanı işletme maliyeti düşecek, doğal kaynaklar korunmuş olacak, doğaya verilen kirletici miktarı minimuma indirilecek ve enerji kaynaklarının korunması büyük ölçüde sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays plastic, as an indispensible part of modern life, is used in all areas and materials used in daily life. In terms of environmental impacts, plastics may remain in nature without any degradation due to their resistant form. Because of these properties, plastics pollute the nature and their recycling becomes a social necessity.In scope of this thesis, firstly a common definition of plastic and then plastic types and their recycling and reuse alternatives were given. In the original studies of the thesis, amount of polypropylene (PP) was calculated using solid waste composition of Çanakkale city and then recycling facility was designed. Polypropylene was chosen as recycling material, because of its widespread use and consumption rate in Turkey.Before the design of facility, 30-year population projection was made and specific waste generation rates for urban and rural areas were calculated with certain acceptances.According to data obtained from literature, 15 % of solid waste is plastic and 26 % of plastic is polypropylene. Using these values and with some acceptances, future generation of PP was calculated. A recycling line with a capacity of 500 kg/h was chosen. In the years 2023, 2032 and 2037, due to insufficient capacity, second, third and fourth lines will be constructed. Total of approximately 5.767 m2 area will be required for 6 separate sections.With the PP recycling facility, storage life of landfill area will be extended, solid waste collection and landfill operating cost will decrease. It will also protect energy and natural resources and minimize the waste that must be disposed of.