Çanakkale yöresinde yetiştirilen Eşme ayva çeşidinde hasat sonrası 1-MCP uygulamalarının meyve kalitesine olan etkileri
The effects of postharvest 1- methylcyclopropane applications on fruit quality of ?Eşme? quince variety
- Tez No: 274923
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KAYNAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayva, olgunluk, 1-MCP, depolama, kalite, hasat zamanı, Quince, maturity, 1-MCP, storage, quality
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çanakkale koşullarında 2008 ? 2009 depolama döneminde yapılan bu tez çalışmasında; yörede yetiştirilen Eşme ayva çeşidinde en uygun hasat zamanı ve depolamada kalite kaybını ve yaşlanmayı önlemek amacıyla 1-MCP (1-methylchloropropane) maddesinin etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmada Çanakkale yöresinde özel üretici bahçesinden 3 farklı dönemde hasat edilen meyvelerde meyve büyüklüğü, meyve eti sertliği (MES), suda çözünür kuru madde değeri (SÇKM), titre edilebilir toplam asitlik (TETA) meyve eti parlaklığı ve meyve zemin rengi gibi kalite özellikleri esas alınarak hasat olumu değerlendirilmiştir. Farklı dönemlerde hasat edilen meyveler 312,5, 625 ve 1250 ppb dozlarında 1-MCP uygulaması yapılarak 00?1°C sıcaklık ve %85?90 oransal nemde 6 ay depolamaya alınmıştır. 60 günlük her depolama döneminden sonra 18°C-22°C sıcaklıkta 7 gün raf ömrüne tabi tutularak depolama kalitesine etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki özelliklere ek olarak ağırlık kaybı ve meyve eti kararması parametreleri de incelenmiştir.Bulgularımıza göre erken ve geç hasat dönemlerinde meyve kalitesinde bozulmalar saptanmış en uygun hasat zamanı olarak 2.hasat dönemi bulunmuştur. Depolamada 625 ppb dozunda 1-MCP uygulaması kalite kayıplarını önleyerek, 120 gün depolama için yeterli bulunmuştur. 180 gün süren depolamada hem kalite özellikleri hem de meyve eti kararmasını önlemesi yönünden 1250 ppb 1-MCP uygulaması en iyi sonucu vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, harvesting maturity characteristics and the effects of postharvest 1-methylcyclopropene (1-MCP) treatments on fruit quality of Esme quince cultivar grown in Çanakkale during storage and were evaluated in 2008 ? 2009 storage season. For this purpose, fruits harvested 3 different maturity stage 15 days intervals from Çanakkale- Kepez province were analysed for harvesting maturity. Some quality parameters such as fruit size, fruit firmness, soluble solids, titratable acidity, skin color and brightness measured after each harvest. Fruits treated 1-MCP (SmartfreshTM) with 312,5 ppb, 625 ppb and 1250 ppb doses for 24 hours and were stored at 0?1°C temperature and 85?90% relative humidity conditions. After each storage period, fruits were kept at 18°C-22°C conditions for 7 days as shelf life. After harvest and each storage period with shelf life, some quality parameters weight loss and the rates of internal browning were obtained additionally above characteristics.Based on the results, quality loss were obtained on pre or post maturity stage of fruits and decided second harvest stage was the best for this condition. Most of the quality parameters and biochemical properties were affected positively by 1-MCP (SmartfreshTM) applications at 625 and 1250 ppb doses during the storage periods. Application of 1-MCP at 625 ppm was proposed for 120 days storage and 1250 ppb doses of 1-MCP were found more effective all the quality parameters especially decreasing the rate of internal browning in quince fruits for 180 days stored quince fruit.