Farklı dozlarda uygulanan molibdenin bakla (Vicia faba L.) bitkisinin azot içeriğine etkisi
The effect of different doses molybdenum applied to nitrogen content of broad bean (Vicia faba L.)
- Tez No: 274942
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY MÜCELLA MÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Azot, bakla, molibden, Broad bean, molybdenum, nitrogen
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Denemede, önemli protein kaynaklarından biri olan baklanın azot fiksasyonu üzerine artan dozlarda uygulanan molibdenin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi'nde bulunanZiraat Fakültesi Toprak Bölümü'ne ait plastik örtülü ısıtmasız serada, 15.10.2009 ile 11.02.2010 tarihleri arasında yürütülmüştür.Deneme materyali olarak Eresen 87 bakla çeşidi kullanılmış, saksılarda yetiştirilen bitkilere molibdenin 5 farklı dozu (0; 0,05; 0,10; 0,15 ve 0,20 ppm Mo olacak şekilde) amonyum molibdat şeklinde uygulanarak, yetiştirilen baklalarda bitki dal sayısı, toprak üstü aksam boyu, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, kök nemi, toprak üstü aksam yaş ağırlığı, toprak üstü aksam kuru ağırlığı, toprak üstü aksam nemi, bitki yaş ağırlığı, bitki kuru ağırlığı, bitki nemi, toprak üstü aksam yaş ağırlığı/kök yaş ağırlığı, toprak üstü aksam kuru ağırlığı/kök kuru ağırlığı, toprak üstü aksam azot miktarı, kök azot miktarı, toprak üstü aksam ile gelen azot miktarı, kök ile gelen azot miktarı, toprak azot miktarı, toprak ile gelen azot miktarı ve toplam azot kazancı parametreleri incelenmiştir.Sonuç olarak denemede azot kazancının en fazla olduğu molibden dozu 0,15 ppm olarak saptanmış olup saksı denemesi olarak kurulan denemenin arazi şartlarındaki yansımasının irdelenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the experiment, it is purposed with the test to search the effect of the molybdenum which is applied in increasing doses in the nitrogen fixation of broad bean which is one of the important protein sources.It is executed in the non-heating, plastic covered conservatory which belongs to theSoil Department of the Agriculture Faculty in Çanakkale Onsekiz Mart UniversityTerzioğlu Campus, between the dates of October 15, 2009 ? February 11, 2010.The Eresen 87 broad bean sample is used as a search material. Five different doses of molybdenum (0; 0.05; 0.10; 0.15; and 0.20 ppm Mo) are applied as ammonium molibdat to the plants which are cultivated in pots. The parameters of branche number, plant length, root wet weight, root dry weight, root humidity, plant wet weight, plant dry weight, plant humidity, plant+root wet weight, plant+root dry weight, plant+root humidity, plant wet weight/root wet weight, plant dry weight/root dry weight, plant nitrogen amount, root nitrogen amount, rate, nitrogen amount which comes with the plant, nitrogen amount which comes with the root, soil nitrogen amount, nitrogen amount which comes with the soil and total nitrogen income are investigated.As a consequence; in the investigation, the nitrogen gain being at most in the molybdenum dose of 0.15 ppm is fixed. It is required the reflections of the investigation of the experiment, which is planted as a pot experiment, in land conditions.