Sultan sazlığı göl su seviyelerinin yapay sinir ağı - dalgacık modeli ile tahmini
Estimating of lake water level of sultan sazligi using artificial neural network - wavelet model
  1. Tez No: 274988
  2. Yazar: MEHMET GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KİŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Göl Su Seviyesi, Dalgacık Analizi, Sultan Sazlığı, Yapay Sinir Ağı, Tahmin, Lake Water Level, Wavelet Analysis, Sultan Sazlığı, Artificial Neural Network, Estimate
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada ayrık dalgacık analizi ile göl su seviyeleri farklı frekanslarda alt serilere ayrılarak her bir alt serinin esas seriye etkisi araştırılmıştır. Daha sonra en etkili olan alt seriler kullanılarak göl su seviyeleri yapay sinir ağları ile modellenmiştir.Bu modellemeler yapılırken uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında bulunan ve Kayseri ili sınırları içerisinde Develi Kapalı Havzası'nda yer alan Sultan Sazlığı'na ait seviye tahminleri yapılmaya çalışılmıştır.Yapay sinir ağı ve dalgacık modeli(YSA-Dalgacık) oluşturulurken aynı kapalı havza içerisinde yer alan Çatalyol Kuyu seviyesi, Yay Gölü su seviyesi ve Sultan Sazlığı'nın kendi su seviye verileri'nden oluşan 1994 ve 2005 yılları arasında DSİ 12. Bölge Müdürlüğü tarafından ölçülen toplam 141 adet aylık ölçüm verisi kullanılmıştır. Modeller, verilerin ilk %75'lik kısmı ile eğitilmiş, sonraki %25'lik kısmı ile de ortalama karesel hatanın karekökü, ortalama mutlak göreceli hata ve korelasyon değerlerine göre test edilerek en isabetli tahmin yapılmaya çalışılmıştır.YSAD modelinden elde edilen tahminler klasik YSA modeli ile karşılaştırılmıştır.Yapılan karşılaştırmalar sonucunda dalgacık analizi ile birlikte kullanılan yapay sinir ağı modellerinin daha başarılı sonuçlar verdiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the lake surface levels were separated into sub-series with different frequencies using discrete wavelet analysis and the effect of each sub-series on original series was investigated. The most effective sub-series were selected as inputs to the artificial neural Networks(ANN) to estimate lake levels.The water level data of Çatalyol Well and the lake level data of Lake Yay and previous lake level data of Sultan Sazlığı were used to estimate surface levels of Sultan Sazlıgı located in Develi Closed Basin, Kayseri. The observed data are 12 years (144 months) long with observation period between 1994 and 2005.In the applications, the first 9 years of flow data (108 months, 75% of the whole data set) was used for training and the remaining 3 years (36 months, 25% of the whole data set) for testing. The root mean square errors, mean absolute relative errors and correlation coefficient statistics were used to evaluate the accuracy of each model.The estimates of ANN-Wavelet model were compared with single ANN model.The comparison results revealed that the suggested ANN-Wavelet model could increase the forecast accuracy and perform better than the single ANN model.