Termal ön arıtımın bira katı atıklarından biyogaz ve metan üretimine etkisi
Effect of thermal pre-treatment on biogas and methane production from beer waste
- Tez No: 274996
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termal ön arıtım, biyogaz, metan, anaerobik çürütme, arpa posası, Thermal pretreatment, biogas, methane, anaerobic digestion, barley pulp
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bira endüstrisi başlıca üretim ham maddesi olarak arpa kullanmaktadır. Arpanın nişasta içeriği prosesteki fermante bölümünde alkole dönüştürülmektedir. Fermantasyon işlemi sonucunda yüksek selüloz içerikli bir katı atık olan arpa posası oluşmaktadır, bu atık hayvan yemi olarak kullanılabildiği gibi anaerobik çürütme işlemi uygulanarak yenilenebilir enerji kaynaklarından olan biyogaz üretimi için de kullanılmaktır.Bu çalışmada, bira endüstrisi kaynaklı arpa atıklarından anaerobik çürütme işlemi ile biyogaz üretimine termal ön arıtımın etkisi incelenmiş ve optimum termal ön arıtım sıcaklığı belirlenmiştir.Yapılan çalışma sonucunda bira atıkları için anaerobik arıtımdan önce termal ön arıtım için optimum sıcaklık 70oC olarak tespit edilmiş ve bu sıcaklıkta metan üretiminde %35 artış gözlemlenmiştir. Buna rağmen en fazla biyogaz artışı %40 ile 50oC'de saptanmıştır fakat biyogazdaki metan içeriği düşüklüğü sebebiyle optimum sıcaklık 70oC olarak tespit edilmiştir.Deneysel çalışmalar ışığında elde edilen verilere göre termal ön arıtımın bira katı atıklarının anaerobik çürütülmesi işleminde biyogaz ve metan üretimini olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Beer industry use barley as main production raw material. The starch content of barley converted to alcohol during the fermentation process. Fermentation process, resulting in higher cellulose content pulp consists of a solid waste of barley, this waste can be used as an animal feed and also used in anaerobic digestion process for the biogas production as renewable energy production.In this study, the effect of thermal pretreatment on biogas production via anaerobic digestion with beer industry originated barley waste and optimum pretreatment temperature have been investigated.As a result of study, the optimum pretreatment temperature before the anaerobic digestion determined as 70 oC and in this temperature 35% methane content enhancement was observed. However, maximum biogas enhancement observed at 50 oC but because of the low methane content of biogas optimum pretreatment temperature identified as 70oC.According to experimental study results, the thermal pretreatment positively effect the biogas and methane producing from barley waste via anaerobic digestion process.