Ali Dağı'nda (Kayseri) bir eğim boyunca oribatid akarların düşey dağılımı
Vertical distribution of oribatid mites along a slope in Ali mount (Kayseri)
- Tez No: 275026
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE TOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Oribatida, Ekoloji, Ali Dağı, Acari, Oribatida, Ecology, Ali Mount
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, Kayseri il merkezinde bulunan Ali Dağı' ndan, 2009 yılının Nisan ayından başlayarak Kasım ayına kadar sekiz ay süre ile toplanan oribatid akar örnekleri ekolojik olarak değerlendirilmiştir.Bu çalışmada belirlenen oribatid akarlar Berlese hunileri kullanılarak toplanmış ve türlerin, ışık mikroskobunda fotoğrafları çekilmiştir. Türlerin rastlanma sıklığı, türler arası ilişkisi ve mevsimsel dağılım özellikleri dikkate alınarak ekolojik bakımdan değerlendirilmiştir.Toplanan oribatid akarların Passalozetes africanus Grandjean, 1932, Cosmochthonius reticulatus Grandjean, 1947, Hermanniella dolosa Grandjean, 1931, Sphaerochthonius splendidus (Berlese, 1904), Jacotella neonominata Subías, 2004, Liacarus (L.) xylariae (Schrank, 1803), Xenillus clypeator Robineau-Desvoidy, 1839, Tectocepheus velatus (Michael, 1880) ve Tectocepheus minor Berlese, 1903 türlerine ait oldukları tespit edilmiştir.Sonuç olarak, Jacotella neonomita' nın tüm istasyonlarda en fazla rastlanma sıklığına sahip olduğu, Passalozetes africanus' un 1650 m ve daha yükseklerde bulunduğu tespit edilmiştir. Diğer türler ise düzensiz bir dağılım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Oribatid mites collected from Kayseri Ali Mount during the eight months, beginning from April 2009 to October 2009. These mites ecological and taxonomical aspect were evaluated from a ecological point of view.Mites determined in this study were collected using Berlese funnels. These species were photographed in the light microscope. The frequency of the presence of the species, relationships between species and seasonal distribution patterns were evaluated by taking into account ecological aspects.The collected oribatid mites belong to Passalozetes africanus Grandjean, 1932, Cosmochthonius reticulatus Grandjean, 1947, Hermanniella dolosa Grandjean, 1931, Sphaerochthonius splendidus (Berlese, 1904), Jacotella neonominata Subías, 2004, Liacarus (L.) xylariae (Schrank, 1803), Xenillus clypeator Robineau-Desvoidy, 1839, Tectocepheus velatus (Michael, 1880) and Tectocepheus minor Berlese, 1903As a result, Jacotella neonomita 's in the whole station has a maximum frequency of the presence, Passalozetes africanus' s in the 1650 m and higher were found. Other species showed irregular distribution.