Simülasyon destekli yalın üretim sisteminin mobilya sektöründe uygulaması
Lean manufacturing system practice based simulation in furniture sector
- Tez No: 275029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM GÖLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yalın imalat, simülasyon, tek parça akışı, değer akışı, Lean manufacturing, simulation, single piece flow, value stream
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yalın sistemlerin farklı sektörler ve farklı iş alanlarında kullanımı hakkında yapılan çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Bunun nedenini tahmin etmek çok zor değildir. Günümüzde tüm şirketlerin, özellikle ulusal şirketlerin sıkıntı çektiği konuların en başında rekabet gelmektetir. Dünya küreselleştikçe rekabet şartları daha da zorlaşmakta; firmaların ürünlerini gerek ulusal pazarlarda gerekse uluslararası pazarlarda pazarlamaları zorlaşmakta, bazan imkansız hale gelmektedir. Bundan dolayı şirketler artık değişen pazar koşullarına uyum sağlamalı; pazarın gerektirdiklerini yerine getirmelidir. Bu değişen şartlara uyum sağlayamayan şirketler, ne yazık ki pazardan kopmaktadır.Pazarın gerektirdiklerinin en başında hepimizin bildiği gibi en kaliteli ürünü en ucuza üretmek gelmektedir. Nedeni ise artık üretmek kolay, pazarlamak zordur. Ürününüzün pazarda tutulabilmesi için rakip firma ürünlerine göre daha uygun fiyata sahip olmalıdır. Bu noktada kaynaklarınızı en verimli bir şekilde kullanarak en az maliyetli üretim sistemlerini şirketlerde uygulamak söz konusudur. Yalın Üretim Sistemleri'nin önemi bu aşamada ortaya çıkmaktadır. Yalın Üretim Sistemleri firma süreçlerinde tekrardan değer kavramını tanımlayarak, ürüne ve dolaylı olarak müşteriye değer katmayan süreçlerin ortadan kaldırarak; bu süreçlerde kullanılan kaynaklardan tasarruf sağlamakta, sistem verimliliklerinde büyük artışlar sağlamıştır.Bu çalışmada, Türkiye mobilya sektöründe pazar lideri olan Merkez Çelik A.Ş. süreçleri ele alınmış, bu süreçlerde yalın üretim sistemi araçları kullanılmıştır. Ayrıca simülasyon programı ile de elde edilen kazançların gerçerliliği yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The studies about use of lean systems in different sectors and different business areas has accelerated in recent years. The reason for this is not very difficult to predict. Today, the topic which all companies, especially national companies suffered from is competition. The more the world is global, the more difficult competition is; that companies market their products in international markets as well as national markets is being more difficult, sometimes impossible is becoming. So companies must adapt to changing market conditions now, they must fulfill need of the market. The companies which not adapting the changing conditions, unfortunately, are lost from the market.As it know, the first need for the market is the best quality product which has the cheapest price to produce. Why is that for now, production is easy, but marketing is difficult. To keep your product in the market than competitors products, your product must have a reasonable price. At this point, using your resources most effectively to apply the least-cost production system in the company is very important. The importance of Lean Production Systems is emerging at this stage. Lean Manufacturing Systems saves used resources by re-defining the concept of value in company processes and by eliminating the processes which do not add value products, and indirectly to the client; and as a result, it provides large increases in system productivity.In this study, the processes of Merkez Çelik Inc. which is the market leader in the furniture sector in Turkey has been evaluated, In these processes, it has been benefited from the lean production system tools. In this study, by using the simulation program, gains are validated.