Günümüzde SPA kavramı ve otellerde yer alan SPA merkezlerinin iç mekan tasarım analizleri
SPA concept in present-day and design analysis of interior-spaces of SPA centers
- Tez No: 275197
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: SPA Kavramı, SPA Çesitleri, SPA Merkezlerinde İç MekanTasarımı, Otel SPA, SPA Concept, Variety of SPA, Interior Spaces Design of SPA Centers, Hotel SPA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Günümüzde SPA kavramı ve otellerde yer alan SPA merkezlerinin tasarımanalizlerinin arastırıldıgı yüksek lisans tez çalısmasının birinci bölümünde,çalısmanın amacı-kapsamı, materyal-metot ve kullanılan bazı kaynaklar hakkındabilgi verilmistir.İkinci bölümde; Saglık turizmi ve SPA kavramlarının tanımı yapılmıs, SPAendüstrisinin Dünya'da ve Türkiye'de günümüze kadar olan gelisimi ve saglıkturizm tesisleri ele alınarak, saglık turizmi kavramları sınıflandırılarak SPAmerkezlerinin bu sınıflandırmadaki yeri saptanmıstır.Üçüncü bölümde; Uluslararası SPA Birligince belirlenen SPA çesitleri elealınarak incelenmistir.Dördüncü bölümde; otel kavramı süreci içerisindeki SPA otel kavramınıntanımı yapılmıs, otellerde yer alan SPA merkezleri ve bu merkezlerin mekansalolusumuna etki eden faktörler görsel örneklerle beraber anlatılmıstır.Besinci bölümde; otellerde yer alan SPA merkezlerinin iç mekan birimlerininbiçimlenmesine etki eden faktörler üç ana baslık altında incelenmistir. SPAMerkezleribaslıgı altında incelenecek birimler belirlenerek SPA Merkezlerinintanımlanması yapılmıstır.Altıncı bölümde; belirlenen otellerde yer alan SPA Merkezi birimlerine aitmekanlar, görsel örneklerle beraber incelenmistir.Çalısmanın son bölümü olan yedinci bölümde ise ?Günümüzde SPA kavramı,otellerde yer alan SPA merkezlerinin tasarım analizleri' nin genel degerlendirilmesiyapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The first chapter of this master thesis in which the concept named SPA andthe design analyses in the hotels are examined and researched gives someinformation about the purpose of the study, content, materials, method, and someresources used here.The second chapter of the master thesis deals with the development of theSPA industry both in the world and in Turkey as well giving the description of theconcept namely SPA and the health tourism facilities, classifying the health tourismconcepts so as to locate the main post of the above-mentioned SPA centers there.The third chapter of the thesis focuses on the variety of the SPA determinedby International SPA Union.The fourth chapter deals with the description of the SPA concept in theprocess of the hotel concept, the SPA centers in the hotels, and the factors effectingthe structural establishment of those centers by means of the visual samples.The fifth part of the master thesis focuses on three main factors effecting theshaping the interior structures of the SPA centers in addition to determining the unitsto be studies under the title of SPA centers so as to describe the SPA centers.The sixth chapter of the thesis deals with the spots and the areas belonging tothe SPA centers of the hotels via the visual samples.The last, namely, the seventh chapter of the study pays attention to the SPAconcept today, and the design analyses of the SPA centers in the hotels with ageneral evaluation.