Butik otellerin Alaçatı örnekleri üzerine analizi
An analysis of boutique hotel samples in Alaçati
- Tez No: 275198
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Konaklama Tesisleri, Butik Oteller, Alaçatı'daki Butik Oteller, Tourism, Accommodation Facilities, Boutique Hotels, Boutique Hotels in Alaçatı
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
İnsanların belirli amaçlar doğrultusunda yapmış oldukları seyahatler sonucu meydana gelen konaklama tesisleri, günümüze kadar gelişimini sürdürmüştür. Teknolojinin gelişimi ve ilerlemesi ile birlikte bu tesisler kendi aralarında sınıflandırılmıştır. Butik oteller de bu konaklama tesis türlerinden bir tanesidir. Butik otellerin ülkemizde son dönemlerde turizm açısından önemli bir yere sahip olan ve butik otel sayısının fazla olduğu Alaçatı Beldesi çalışma alanı olarak belirlenmiştir.Bu kapsam doğrultusunda tezin giriş bölümünde; turizm ve konaklama tesisleri tanımları yapılmıştır. Konaklama tesislerinin sınıflandırılması açıklanmış ve butik otellerin bu sınıflandırmadaki yeri tespit edilmiştir. Butik otellerin yeri belirlendikten sonra iç mekan özelliklerine yer verilmiştir. Kullanıcı gereksinimlerine göre mekanlar bölümlere ayrılarak incelenmiştir. Tezin ana teması olan Alaçatı'daki butik oteller; Alaçatı'da butik otel olarak tasarlananlar ve Alaçatı'da yeni işlevlendirme ile hizmet veren butik oteller olmak üzere iki grup altında toplanmış ve seçilen otel örnekleri üzerinden analiz edilmiştir. Seçilen örneklerin sonunda tezin amacı olan, iki gruptaki otellerin mimari ve iç mimari açıdan farklılıkları ortaya konmuştur.Alaçatı'da butik otel olarak tasarlananlarda; modern, renkli, yenilikçi tasarımların olduğu ve mekansal bölümlendirmelerin daha rahat olanak sağladığı görülürken, yeni işlevlendirme ile hizmet verilen otel yapılarında klasik, ağır donatılardan oluşan düzenlemelerin olduğu ve sınırlı olanaklardan mekansal fonksiyonların tam yerine getirilmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Accommodation facilities, which resulted as a sort of answer to the needs of people traveling for different purposes, have been developed up until present day. By the development and advancement of technology, such facilities have been classified. Boutique hotels are a kind of these accommodation facilities. Alaçatı town is selected as the research setting because it has got pretty important place in tourism in our country and it is a rich place in terms of Boutique Hotels.With respect to this mainstream, the first part of the thesis includes definitions of terms such as tourism and accommodation facilities. First, accommodation facilities have been classified and the place of Boutique Hotels in this classification has been determined and explained in detail. After mentioning the place of Boutique Hotels within the classification schema, specifications and characteristics of their interior spaces took place. Spaces have been classified and examined according to the user needs. Boutique hotels in Alaçatı, which is the main theme of the study, have been analyzed under two distinct category such as the ones designed as Boutique Hotels in Alaçatı and the ones called as Boutique Hotels with their newly defined functions and roles in Alaçatı. Selected hotels within each category have been analyzed and architectural and interior architectural differences have been documented.It is observed that the designs of the ones originally designed as Boutique Hotels have more modern, colorful, innovative motive whereas the other ones which are turned into Boutique Hotel types with some modifications have heavy accessories and the space designs are so limited that offers limited opportunities to the guests in comparison.