Kocaçay deltası ve Uluabat gölünün uzaktan algılama yöntemleri kullanılarak incelenmesi
Investigation of the Kocacay Delta and Uluabat lake by using remote sensing methods
  1. Tez No: 275257
  2. Yazar: YENER SAÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL İRTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: the Kocaçay river delta, Lake Arapçiftliği, Lake Dalyan Lake Poyraz and Lake Uluabat, remote sensing methods
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Hızlı nüfus büyümesi ve insan aktiviteleri nedeniyle kıyı alanları çok yoğun bir şekilde turizm ve tarımsal amaçlı olarak ve endüstri sektöründe kullanılmakta ve bu yüzden telafi edilemez biçimde bozulmaktadırlar. Kıyı alanları ayrıca fırtına dalgaları, tsunamiler,gelgitler ve deniz seviyesi değişimleri gibi bazı doğal felaketlerden de kötü bir şekilde etkilenirler. Ekolojik açıdan kıyı alanlarının sürdürülebilirliği çok önemlidir. Özellikle dünyadaki kıyıların % 13'ünü oluşturan lagünler çok değerli ekosistemlerdir.Çalışma alanı Bursa ili içinde Kocaçay nehir deltası, delta ağzındaki Arapçiftliği, Dalyan ve Poyraz Gölleri ile Ulubat gölüdür. Çalışma alanı içinde yer alan Arapçiftliği Gölü, Poyraz Gölü ve Dalyan Gölündeki değişimler ve Marmara deniz yakınlarındaki Kocaçay nehir ağzındaki kıyı çizgisi değişimi 2000-2007 yılları arasında, Uluabat Gölü ise 2000-2005 periyodunda uzaktan algılama methodu ile değerlendirilmiştir. Uydu fotoğraflarının kullanılmasında Intergraph-Geomedia 6.1 uzaktan algılama ve GIS programı kullanılmıştır. Bunun dışında, EIE Akım Gözlem İstasyonu verileri, DSI su değişim ve meteoroloji verileri de incelenmiştir.Sonuç olarak, Arapçiftliği Gölü, Dalyan Gölü ve Uluabat Gölü alanlarının fark edilir şekilde küçüldüğü görülmüştür. Tezde bu değişimlerin miktarları ve nedenleri verilmiş, öneriler sunulmuştur.Anahtar Sözcükler : Kocaçay deltası, Arapçiftliği gölü, Dalyan Gölü, Poyraz gölü, uzaktan algılama metodu
Özet (Çeviri)
Owing to rapid population growth and human activities, coastal areas have very intensively been used for tourism and agricultural purposes and used in the industry sector, and therefore, they have deteriorated irreparably. Coastal areas are also affected by some natural disasters and events, such as extreme storm waves, tsunamies, tides and sea level changes. Ecologically, sustainability of coastal areas is crucial. In particular, lagoon groups, which are constitute abouty 13 percent of the coasts in the world, are very valuable ecosystems.The study site is the Kocacay (Susurluk) River Delta and Lake Arapçiftliği, Lake Dalyan Lake Poyraz at the Kocaçay River mouth and Lake Uluabat in the Bursa province, Turkey. Changes in Lake Arapçifliği, Lake Poyraz and Lake Dalyan situated in the study area and shoreline change at the Kocaçay River mouth close to Sea of Marmara evaluated with remote sensing method between 2000 and 2007, changes in Lake Uluabat evaluated between 2000 and 2005. Intergraph-Geomedia 6.1 remote sensing and GIS software was used to be utilized of the satellite pictures. Besides, it was benefited from flow data obtained by EIE observation station and metorological date obtained by DSI.The results shows that Lake Arapçiftliği, Lake Dalyan and Lake Uluabat has experienced a noticeable decrease. In this thesis, the amount of these changes was given with supporting reasons and various proposals was presented.