Gama ile ışınlanmış trietilen tetramin hekza asetik asit ve DL-beta-amino-n-butirik asit kristal tozlarının EPR incelenmesi
The EPR spectra of triethylene tetramine hexa acetic acid and DL-beta-amino-n-butyric acid crysta powders were irradiated by gamma irradiation
- Tez No: 275409
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEMSETTİN OSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EPR, serbest radikal, amino asit türevleri, spektroskopik yarılma faktörü, aşırı ince yapı etkileşme sabiti, EPR, free radical, amino acid derivatives, spectroscopic splitting factor, hyperfine structure constant
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezde, amino asit türevi olan trietilen tetramin hekza asetik asit ve DL-beta-amino-n-butirik asit tozları ?- ışınları ile ışınlandı. Işınlanan toz örneklerin kaydedilen EPR spektrumları simüle edilerek radikallerin EPR parametreleri belirlendi. Belirlenen EPR parametrelerinden sıra ile CH_2 NC ?HCH_2 ve CH_3 CH_2 C ?NH_2 radikallerinin oluştuğu kanısına varıldı. Radikallerin oda sıcaklığında hesaplanan aşırı ince yapı sabitleri ve g-değerleri hesaplandı. Literatürde aynı cins radikal değerleri ile karşılaştırıldı. Radikallerin yarı ömürleri sırası ile 15 gün ve 3 ay olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the powder of triethylene tetramine hexa acetic acid and DL-ß-amino-n-butyric acid which are derivatives of the amino acids were irradiated by ?-radiation. The EPR spectra of the ?-irradiated powder samples were simulated and the EPR parameters radicals were determined. It is concluded from the determined EPR parameters, that the radiation damage center were CH_2 NC ?HCH_2 and CH_3 CH_2 C ?NH_2 radicals respectively above order. Hyperfine structure constants and g-values of these radicals were calculated. This radicals compared with congener radicals? values in literature. Half-lives of radicals were found as 15 days and 3 months.