Tiyo Schiff bazları ve komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu, katalitik etkilerinin incelenmesi ve diyot uygulamaları
The synthesis and characterization of thio Schiff bases, the diots applications and catalytic properties
  1. Tez No: 275424
  2. Yazar: SALİH PAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyo Schiff Bazı ve Kompleksleri, Suzuki Eşleşme Reaksiyonları, Siklik Voltametri, Schottky Diyotları, Omik kontak, Thio Schiff base and its Complexes, Suzuki Coupling Reactions, Cyclic Voltammetry, Schottky Diots, Ohmic Contact
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada, tiyo Schiff bazları, N,N ? -bis(2-hidroksi-1-naftaldehit)-1,4-bis(2-amino tiyofenol)etan (L1) ve N,N'-bis(2-hidroksi-1-naftaldehit)-1,4-bis(2- amino tiyofenol)bütan'ın sentezi (L2) gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen bu Schiff bazı ligandlarının Cu(II), Co(II), Ni(II) ve Pd(II) kompleksleri sentezlenmiştir. Ligandların ve komplekslerin yapıları 1H NMR, IR, Uv-vis., Elemental Analiz, Magnetik Süssebtibilite, Kondüktometrik Ölçümler ve Kütle Spektrumu ile aydınlatılmıştır.İlk olarak, L1 ve L2 ligandlarının Suzuki eşleşme tepkimelerindeki katalitik etkinlikleri özellikleri incelenmiştir. Bunun için ligandlar; Pd(AcO)2, aril bromür ve boronik asit ile argon atmosferi altında ısıtıldı. Reaksiyon sonunda etil asetat ile ekstrakte edildi ve verim hesabı yapıldı.Daha sonra L1, L2 ve L1-Cu 'ın elektrokimyasal davranışları siklik voltametri tekniğiyle araştırılmıştır. Dimetilsülfoksit (DMSO) içinde, destek elektrolit n-tetrabütil amonyum perklorat (TBAP) varlığında ölçümler alınmıştır. Platin disk elektrot, çalışma elektrodu olarak kullanılırken, yardımcı elektrot olarak platin tel, referans elektrot olarak da Ag/AgCI (3,5 M KCl) elektrot kullanılmıştır. Ölçümler öncesinde ligand ve metal komplekslerini içeren çözeltiler yüksek saflıktaki azot gazı ile oksijenden tamamen arındırılmıştır. Bu sayede çözeltinin havadan etkilenmesi önlenmiştir. Elde edilen ölçümler grafiklerle gösterilmiştir.Son olarak sentezlenen ligandlar ve bunların Co(II), Ni(II) ve Pd(II) komplekslerinden saçtırma yöntemi(Sputtering), daldırma (deep coating), arka kontak oluşturma(Omik kontak) gibi yöntemlerle diyotlar oluşturulup bunların elektriksel parametreleri ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, thio Schiff bases, N,N ? -bis(2-hydroxi-1-naphtaldehyde)-1,4-bis(2-amino phenylthio)ethane (L1) and N,N ? -bis(2-hydroxi-1-naphtaldehyde)-1,4-bis(2-amino phenylthio)butane (L2) were synthesized. Cu(II), Co(II), Ni(II) and Pd(II) complexes of these Schiff base ligands were prepared. The structures of ligands and their complexes were determined by 1H NMR, IR, Uv-vis., Elemental Analyses, Magnetic Susseptibility, Conductance Measurements and Mass Spectroscopy.Firstly, the catalytic properties of L1 and L2 was researched by Suzuki Coupling reactions. Therefore the ligands were heated up with Pd(AcO)2, aryl bromide and boronic acid. At the end of the process, the product was extracted by ethyl acetate and the yield was calculated.Secondly, the electrochemical behaviors of L1, L2 and L1-Cu were investigated by the cylic voltammetry technique. The cyclic voltammograms of the compounds were measured in the potential range 1.10?1.50 V (versus Ag/AgCl (3,5 M KCl) and for scan rates of 0.025?0.50 Vs-1 in DMSO solution containing 0.1 M TBAP supporting electrolyte. Platinium disk and platinium fiber were used as a supporting electrode and assistant electrode. The nitrogen gas was put into solutions before the measurements to eliminate from the oxygen. The obtained datas were shown by graphs.Finally, there were investigated the electrical parameters of L1, L2 and their Palladium(II), Nickel(II) and Cobalt(II) complexes which were prepared by diot formation with these processes such deep coating, sputtering and ohmic contact constitution.