Farklı bölgelerde yetişen ladin ve göknar tomruklardan üretilmiş LVL ve kontrplakların bazı teknolojik özellikleri
Some technological properties of LVL and plywood produced from logs of spruce and fir growing in distinct regions
- Tez No: 275508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bölge, Ağaç Türü, Buharlama, Eğilme Direnci, Elastikiyet Modülü, Özgül Ağırlık, Denge Rutubeti, Fenol Formaldehit, Melamin-Üre Formaldehit, Region, Tree Species, Steaming, Bending Strength, Modulus of Elasticity, Density, Equilibrium Moisture, Phenol Formaldehyde, Melamine-Urea Formaldehyde
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak bulunan göknar ve ladin odunundan farklı üretim koşullarında üretilen kontrplak ve LVL levhaların, fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmıştır.Bunun için Maçka, Çayeli ve Torul bölgelerinden temin edilen tomruklardan üretilen levhalar ilgili standartlara göre hazırlanmış örnekler üzerinde yapılmıştır.Buharlanmış ve buharlanmamış tomruklardan üretilen kontrplak ve LVL levhaların; eğilme direnci, elastikiyet modülü, çekme-makaslama direnci, özgül ağırlık ve denge rutubet değerleri incelenmiştir. Ağaç türü ve bölge faktörlerinin; buharlama işlemi, tabaka sayısı, tutkal türü ve kaplama kurutma sıcaklığı arasındaki etkileşimi incelenmiştir.Sonuç olarak, hem LVL levhalarında hem de kontrplaklarda bölge farklılıklarının ve ağaç türünün; buharlama, tabaka sayısı, tutkal türü ve kaplama kurutma sıcaklığı arasındaki etkileşimleri çoğul varyans analizi sonucunda çeşitli önem düzeylerinde anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Some Technological Properties of LVL and Plywood Produced from Logs of Spruce and Fir Growing in Distinct RegionsProduced by wood of fir and spruce trees under distinct production conditions that are extensively found in Northern Blacksea Region, physical and mechanical characteristics of plywood and LVL panels are analyzed in this study.Thus, plaques produced from logs that supplied from Maçka, Çayeli and Torul, are done on patterns prepared under related standards.Bending strength, modulus of elasticity, shear-tensile strength, specific gravity and values of equilibrium moisture content of plywood and LVL panels produced from steamed and unsteamed logs. The interaction between steaming process, the number of layers, glue type, drying temperature of veneer of tree species and regional factors are analyzed.In conclusion, the interaction between steaming, the number of layers, glue type, drying temperature of veneer of both LVL plaques and plywood, found meaningful on various importance levels as a result of multiple analysis of variance.