Adıyaman merkez ilçe bademlerinin (Prunus amygdalus L.) seleksiyonu
The selection of almonds (Prunus amygdalus L.) in grown in center town Adıyaman province
- Tez No: 275603
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Seleksiyon, Badem, Genotip, Meyve, Selectıon, Almond, Genotypes, Fruit
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, Adıyaman merkez ilçede bulunan, tohumdan yetişmiş badem popülasyonu içinde meyve özellikleri ve geç çiçeklenme açısından üstün genotipleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın birinci yılında popülasyon taranarak 50 ağaç işaretlenmiştir. Araştırma sonucunda tartılı derecelendirme yöntemine göre 5 tip ümitvar olarak belirlenmiştir. Ümitvar tiplerde çiçeklenme başlangıcı Şubatın 4. haftası ile Martın 2. haftası arasında değişmiştir. Yine ümitvar tiplerde kabuklu meyve ağırlığı, iç ağırlığı, iç oranı, ve kabuk kalınlığı sırasıyla 1.10 g -2.09 g, 0.60 g-1.04 g, % 46.67-% 52.32, 1.61 mm-2.10 mm arasında değişmiştir. Seçilen ümitvar tipler arasında çift iç oranı S9 genotipinde % 13.3, S12 genotipinde ise % 20 oranında bulundu. Diğer üç tipte ise çift iç oranına rastlanmadı. Ümitvar tiplerin hiçbirinde ikiz iç oranına rastlanmadı. İç bademin tüylülük durumu 5 tipin hepsinde az tüylü olarak belirlendi. İç badem rengi ise yine seçilen 5 tipin hepsinde orta açık olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine late flowering genotypes with high fruit quality in almond seedling populations grown in center town of the province of Adıyaman. In the first year, the population was surveyed in detail and 50 genotypes were labeled and evaluated for breeding objectives. Five promising genotypes having superior characters were selected by using weighted ranged method at the end of the study. The beginning of flowering of promising types was observed between the fourth week of February and the second week of March. The fruit weight with shell, kernel weight, kernel ratio and shell thickness of promising types were ranged from 1.10 to 2.09 g, 0.60 to 1.04 g, 46.67% to 52.32 and 1.62 to 2.10 mm, respectively. Double kernel ratios of S9 and S12 genotypes were 13.3% and 20.0% respectively. In the other three promising genotypes, double kernel was not observed. Twin kernel was not observed in any promising genotypes. The kernel hairiness was less level in 5 promising genotypes selected in this study. Kernel colure was medium light in all promising types