Bazı melez patates (Solanum tuberosum L.) genotiplerinden seçilen ümitvar klonların performanslarının belirlenmesi
Determinig the performance of selected clones among some potato crosses (Solanum tuberosum L.)
  1. Tez No: 275628
  2. Yazar: ÖZGE KOYUTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Ziraat, Genetics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, klonal seleksiyon, Solanum tuberosum L, Potatoes, clonal selection, Solanum tuberosum L
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma 2010 yılında Tokat-Artova şartlarında yürütülmüştür. Araştırmada 2007 yılından beri yürütülen bir ıslah çalışmasından seçilen 68 adet klon kullanılmıştır. Bu klonların 44'ünün iç rengi sarı, 15'i krem ve 9'u ise beyazdır. Çalışmanın amacı, seçilen bu klonlardan performansları daha iyi olanlarının belirlenmesidir.Araştırma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Dikim işlemi 11 Mayıs 2010 tarihinde 70 x 30 cm sıklığında yapılmıştır. Araştırmada çıkış oranı, bitki boyu, bitki büyüme şekli, olgunlaşma gün sayısı, ana sap sayısı, toplam yumru verimi, yumru iriliği dağılışı, ocak başına yumru verimi, ortalama yumru ağırlığı, ocak başına yumru sayısı, göz derinliği, göbek çukuru derinliği, kuru madde ve nişasta oranları gibi özellikler incelenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre, standart çeşitlerden çok daha yüksek verimli klonların olduğu belirlenmiştir. Bunlardan sarı iç renkli A1/31 (5977,7 kg/da), A3/14 (5216,9 kg/da), A3/117 (4960,6 kg/da) krem iç renkli A3/178 (7577,8 kg/da), A11/6 (4987,5 kg/da) ve beyaz iç renkli A1/60 (3725,0 kg/da) kodlu klonların öne çıktığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted in 2010 under Tokat-Artova condition. In this study, 68 clones selected in a breeding study carried out since 2007 were used. Out of the 68 clones studied, 44 had yellow flesh colour, 15 cream and 9 white. The aim of this study was to detect clones that has better performance of proviously selected clones.Trial was establihed according to randomized block design with 3 replications. Clones were planted in 70 cm row spacing and 30 cm intra row spacing on May 11th, 2010. Examined traits were emergence rate, plant height, shape of plant growth, number of days to maturity, number of main stems, eye depth, stem end depth, dry matter and starch contents.Based on the results, yields of some clones were higher than check cultivars. From these clones, yellow flesh-coloured A1/31 (5977,7 kg/da), A3/14 (5216,9 kg/da), A3/117 (4960,6 kg/da), cream flesh-coloured A3/178 (7577,8 kg/da), A11/6 (4987,5 kg/da), white flesh coloured A1/60 (3725,0 kg/da) were selected based on higher tuber yield.