Otlu peynir üretiminde kullanılan salamura otlardan mayaların izolasyonu, moleküler tanısı ve bazı teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
Isolation and molecular identification of yeasts from brined herbs used for production of herby cheese and determination of their technological properties
  1. Tez No: 275906
  2. Yazar: ERKAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maya, izolasyon, 5.8S ve 18S rRNA ITS, teknolojik özellikler, Yeast, isolation, 5.8S and 18S rRNA ITS, technological properties
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada otlu peynir üretiminde kullanılan salamura otlardan izole edilen yerel maya suşlarının izolasyonu, morfolojik ve biyokimyasal tanısı, 5.8S ve 18S rRNA ITS bölgesinin dizi analizi yöntemi ile moleküler tanıları yapıldıktan sonra bazı teknolojik özellikleri belirlenmiştir. Tanımlama testleri sonucunda salamura otlardan izole edilen türlerin Saccharomyces servazii, Pichia membranifaicens, Debaryomyces hansenii, Debaryomyces castellii, Pichia fermentans ve Kluyveromyces marxianus olduğu tespit edilmiştir. İzole edilen yerel maya suşlarının bazı teknolojik özelliklerinin belirlendiği çalışmalarda; maya suşlarının yüksek sıcaklıklarda gelişimi, düşük pH değerlerinde ve yüksek şeker derişimine sahip ortamda gelişme kabiliyetleri ile enzim profilleri belirlenmiştir. D. hansenii, K. marxianus ve S. servazzii türlerinin teknolojik özelliklerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some technological properties of endogenic yeast strains were determined after morphological, biochemical and molecular identification by 5.8S and 18S rRNA ITS region sequence analysis of isolated endogenic yeast strains from brined herbs that used for production of herby cheese. At the results of identification test, isolated yeast strains from brined herbs were belonging to the following genus: Saccharomyces servazii, Pichia membranifaciens, Debaryomyces hansenii, Debaryomyces castellii, Pichia fermentans and Kluyveromyces marxianus. In the studies for the determination of some technological characteristics of the endogenic strains; growth capabilities at high temperatures, low pH values, high sugar concentration and enzyme profiles were performed. At the results of the technological properties of yeast strains, the species of D. hansenii, K. marxianus and S. servazzii were found to have better technological properties.