Lineer olmayan kısmi diferensiyel denklemlerin Lie grup dönüşümleri üzerine
On the Lie group transformation of nonlinear partial differential equation
  1. Tez No: 276074
  2. Yazar: GÜLDEN GÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÖZİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Klein-Gordon denklemi, Benjamin-Bona-Mahony denklemi, Benzerlik dönüşümleri, Benzerlik çözümleri, Klein-Gordon equation, similarity solution, similarity transformation, Benjamin-Bona-Mona equation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde diferansiyel denklemlerle ilgili tanımlar verilmiş ve Lie grup analizinin tarihçesinden söz edilmiştir.İkinci bölümde çalışmamıza temel olacak Lie grup analizine ait önemli kavramlar sunulmuş olup diferansiyel denklemlere uygulanışı anlatılmıştır.Çalışmamızın orjinal kısmını oluşturan üçüncü bölümde Klein-Gordon denklemini invaryant bırakan Lie nokta simetrileri (sonlu ve sonsuzküçük formda) bulunmuş JacobiSN fonksiyonu cinsinden yazılabililen özel benzerlik çözümü elde edilmiştir.Dördüncü bölümde ise Benjamiin-Bona-Mahony (BBM) denkleminin Lie nokta simetrileri bulunmuş ve denklem mertebe olarak indirgenmiştir.Beşinci bölümde ise sonuca yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consist of five chapters. The first chapter provides some definitions differential equations and a brief historical account of Lie group analysis.The second chapter devoted to the important concepts which will be the foundation of our work of Lie group analysis and its applications to differential equations.The third chapter is the main focus of our original work. Both finite and infinitesimal forms of Lie point symmetry groups admitted by Klein-Gordon equation are investigated. The special similarity solution of Klein-Gordon equation in terms of JacobiSN function are obtained.The fourth chapter deals with Lie point symmetries of Benjamin-Bona-Mahony equation and the degree of this equation is reduced.The fifth chapter is devoted to the conclusion .