Kimyasal reaksiyonların hızı ünitesine yönelik materyal geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi
Developing and evaluating materials related to ''rate of chemical reactions? topic
- Tez No: 276128
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dört Aşamalı Model, Kimyasal Reaksiyonların Hızı, Rehber Materyal, Etki, Başarı, Four-Step Constructivist Teaching Strategy, Rate of Chemical Reactions, Guide Materials, Effect, Success
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, kimyasal reaksiyonların hızı ünitesindeki kavramlara yönelik bütünleştirici öğrenme kuramının dört aşamalı öğretim modeline dayalı öğretmen rehber materyali geliştirmek, uygulamak ve etkililiğini değerlendirmektir. Çalışmada yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Rize il merkezindeki bir lisenin 11. sınıfında öğrenim gören iki farklı sınıftaki 41 öğrenci oluşturmaktadır. Sınıflar rasgele deney ve kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Çalışmanın verileri; Kavramsal Anlama Testi (KAT), Gerçek Yaşamla İlişkilendirme Testi (GİT), yapılandırılmamış gözlem ve öğretmen ve öğrencilerle yürütülen yarı yapılandırılmış mülakatlar ile toplanmıştır. Deney grubunda konunun öğretimi sırasında bütünleştirici öğrenme kuramının dört aşamalı modeline dayalı öğretmen rehber materyalleri kullanılırken kontrol grubunda ise herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Kavramsal anlama testi ve gerçek yaşamla ilişkilendirme testleri her iki gruba ön-son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen nicel veriler; Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mann Whitney U Testi ile analiz edilirken nitel veriler ise nitel teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Deney ve kontrol grubu arasında hem kavramsal anlama hem de gerçek yaşamla ilişkilendirme başarısı yönünden deney grubunun lehine anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte kimyasal reaksiyonların hızı ile ilgili kavramların anlaşılamamasının önemli bir nedeninin mikro seviyedeki süreçlerin öğrenciler tarafından yeterli düzeyde kavranılamaması olduğu belirlenmiştir. Deney grubunda yapılan gözlem ve mülakatlarda uygulamaların öğrencilerin ilgisini çektiği, kimyanın gerçek yaşamlarıyla ilişkili yönlerini fark etmelerini sağladığı ve kalıcı öğrenmeye katkı yaptığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara bağlı olarak bu alanda çalışacak araştırmacılara ve eğitimcilere bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to develop, implement and evaluate teacher guide materials based on four-step constructivist teaching model on rate of chemical reactions. The quasi-experimental research design was used in the study. The sample under investigation comprises of 41 grade 11 students who were drawn from different classes in a general high school in city the center of Rize. The classes in the schools were randomly determined as experimental group and control group. The data were gathered by means of Conceptual Understanding Test (CUT), Real Life Relating Test (RRT), unstructured observations and semi-structured interviews carried out with teacher and students. In experimental group teacher guide material based on four step constructivist teaching model was used for teaching the subject. In control group the subject were thought in the normal way. Conceptual Understanding Test and Real Life Relating Test were applied as pre test and post test to each groups. Wilcoxon Signed Rank Test and Mann Whitney U-Test were used to analyze the quantitative data. The qualitative techniques were used for the qualitative data. Significant differences were found in favor of the experimental group in terms of CUT and RRT. Also, a main reason not to understand the concept of chemical reactions was that students couldn?t comprehend adequately the micro level processes in reactions. In the observations and interviews, it is found that the students found the treatment interesting, realized the relation between chemistry and life and support the lasting learning. Based on the results some suggestions were made for researchers and educators.