Yabancıların Türkiye'de taşınmaz ediniminin emlak piyasası üzerine etkilerinin incelenmesi: Alanya örneği
The investigation on effects of foreigner's property acquisition in Turkey to the real estate market: Alanya case
  1. Tez No: 276138
  2. Yazar: ABDULLAH AKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP NİŞANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Mühendislik Bilimleri, Geodesy and Photogrammetry, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Taşınmaz, Taşınmaz Değerler, Yabancı Uyruklu Vatandaş, Yabancıların Taşınmaz Edinimi, Real Estate, Property Value, Foreign National Citizen, Acquisition of Property by Foreigner
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Küreselleşme sürecinin yaşandığı günümüzde, teknolojinin gelişmesi, ulaşım araçlarının daha yaygın ve ucuz hale gelmesi mesafeleri kısaltmaktadır. Bununla beraber son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişen ve çeşitlenen uluslararası ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkilerin artması ile ticaret ve sanayinin gelişmesi, hem ülkelerin ekonomik olarak kalkınmasında hem de bireylerin hayat standartlarının yükseltilmesinde önemli bir etken olmaktadır. Bu kapsamda bireylerin yaşam standartlarının yükseltilmesi her ülkenin öncelikli hedeflerinden birisi olmuştur. Bu bağlamda, her ülke eğitim, sosyal, hukuk, ekonomi ve kültürel vb. birçok alanda bireylerin hayat standardını yükseltmek için düzenlemeler yapmaktadırlar. Bugün ekonomik olarak ülkelerin kalkınmasında, yabancı sermayenin önemli bir rolü bulunmaktadır. Bazı ülkeler yabancı sermayeyi kendi ülkelerine çekmek adına düzenlemeler yapmaktalar ve projeler geliştirmektedirler. Bugün itibari ile, ülkemize yabancı sermayeyi çekmenin en kolay yollarından biri de yabancı uyruklu vatandaşlara mülk satışıdır. Bu anlamda ülkemizin Akdeniz ve Ege kıyıları, yabancı uyruklu vatandaşların mülk edindiği bölgeler arasında dikkat çekmektedir. 1990'lı yıllardan itibaren Akdeniz kıyılarına, özellikle Antalya ve Alanya'ya yabancıların yoğun ilgi göstermeleri ve mülk edinmeleri ülke gündemini meşgul eder hale gelmiştir.Bu çalışmada, Alanya'da mülk edinen yabancı uyruklu vatandaşların taşınmaz değerlerini, inşaat ve emlak sektörünü hangi ölçülerde etkilediği ele alınmıştır. Araştırmada sadece taşınmaz değerlerine yönelik çalışılmamış, inceleme esnasında gayrimenkul değerlerini dolaylı olarak etkileyen kent planlamadan, sosyal aktivitelere; ulaşımdan, komşuluk ilişkilerine kadar günlük yaşamın içinde olan birçok faktör dikkate alınmıştır. İnşaat ve emlak sektörü ile ilgilenen vatandaşlara yön vermesi açısından, yabancı uyruklu vatandaşların taşınmazın hangi özelliklerine daha çok önem verdikleri konusu araştırma kapsamı içerisinde tutulmuştur. Tüm bu gayrimenkullerle ilgili değerleri ölçmek için Alanya'da hem yabancılara mülk satan emlakcı ve müteahhitlere, hem de mülk edinen yerleşik yabancılara anket uygulaması yapılarak alan çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
During the present time of globalization, technological improvements, widespread and cheaper transportation vehicles shortened the distances. Nevertheless, improvement of commerce and industry with the increase of the rapid development and diversification of international economic, social and political relations of late years affected countries economical progresses while it improved the individuals standard of life.In this case, improvement of individuals rate of living became each country?s primary target. In this context, all countries make regulations in educational, social, legal, economical, cultural and such other fields. Today, foreign capital has a big role in the economical development of the countries. Some countries make regulations and improve projects to attract the foreign capital into their own countries. Property sale to foreign citizens is one the easiest way to attract foreign capital. In this case, Mediterranean and Aegean coasts of our country take attention within those areas where foreign citizens get estate. Being interested and getting estate of foreign citizens in Mediterranean coast especially in Antalya and Alanya has become an important topic in our country since 1990s.In this research how foreign citizens who got estate in Alanya, affect the real properties and construction and real estate sector is studied. Although the study consists of real estates, many values of daily life were even dealed such as form the urban planning which is indirectly affecting the real estate values during the survey to social activities; from transportation to neighborhood relations. Which specification of the real estate is the determinant for the foreign citizens during the buying procedure is studied in order to guide those people who are related with construction and real estate sector. Regional research was made by applying survey to both real estate agents and building contractors with property holders in order to evaluate these values related with real estate in Alanya.