Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinimindekitercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: izmirörneği
  1. Tez No: 672840
  2. Yazar: SEVAL ELİKÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL ABİDİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Edinimi, Yabancılar, Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP), İzmir, 2644 Sayılı Tapu Kanunu, Real estate acquisition, foreigners, analytical hierarchy process (AHP), İzmir, Land Register Law numbered 2644
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye Devletinin kuruluşundan itibaren ve de farklı dönemlerde yabancı gerçek ve tüzel kişilerin taşınmaz edinimine olanak sağlayan birçok yasal düzenleme yapılmasıyla taşınmaz edinimi mümkün hale gelmiştir. Özellikle Türkiye'de de 1980 sonrası dönemde benimsenen liberal ekonomik politikalar ve küresel ekonomik sistemin etkisiyle birlikte yabancıların taşınmaz edinimini kolaylaştıran ve teşvik eden düzenlemeler yapılmıştır. Öyle ki, ulusal değer taşıyan taşınmaz edinimine uluslararası bir boyut kazandırılmıştır. 2000'li yıllarda yapılan birçok yasal düzenlemelerle Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinimi kolaylaştırılmıştır. Bu durum yabancıların taşınmaz edinimi tercihlerini etkilemiş ve buna bağlı olarak yabancılar Türkiye'de İzmir'de ve diğer birçok ilde taşınmaz edinmeye başlamışlardır. Bu çalışmada, Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinme süreçleri dikkate alınarak yabancı gerçek kişilerin İzmir'de taşınmaz edinirken dikkate aldığı kriterlerin ağırlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda İzmir de taşınmaz edinen 70 yabancı kişiyle görüşülerek taşınmaz edinimini etkileyen 6 ana ve 24 alt faktör belirlenmiştir. Daha sonra yabancı kişilerden bu kriterlerin ikili karşılaştırma ölçeği kullanılarak ağırlık andırılması istenmiştir. Daha sonra elde edilen ölçek değerlerini AHP sürecine tabi tutulmuş ve kriterlerin önem dereceleri (yüzdeleri) belirlenmiştir. Belirlenen önem ağırlıklarına göre, yabancıların Türkiye ve özelliklede İzmir'de taşınmaz edinirken dikkat ettiği kriterler sırasıyla %38 ile“güvenlik ortamı”, %22 ile“taşınmaz edinmedeki kolaylıklar”, %12 ile“ülkenin coğrafi konumu”, %11 ile“ekonomik faktörler”, %10 ile“taşınmazın kriteri”ve %7 ile“sosyo-kültürel yapı”kriterleridir. Buna göre Türkiye'deki güvenlik ortamı ve taşınmaz edinmedeki kolaylıklar ile diğer kriterler yabancıların Türkiye'de taşınmaz ediniminin olumlu olarak etkilemiştir. Bu kriterlerin öneminden yola çıkarak hem ülke menfaati açısından hem de Yabancı kişiler açısından durum ele alınmış ve çeşitli öneriler yapılmıştır. Bu önerilerin dikkate alınması yabancıların taşınmaz edinim sürecini daha kontrollü sürdürülmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Since he establishment of the State of Turkey and also in different periods, allowing the real estate acquisition of foreign real and legal persons has become possible real estate acquisition by making many regulations. In particular, regulations have been made to facilitate and encourage foreigners to acquire real estate due to adopted liberal economic policies and the global economic system in Turkey after 1980. Therefore, real estate acquisition that has national context has had international aspect. With many legal arrangements made in 2000's years have facilitated real estate acquisition (REA) by foreigners in Turkey. This situation has affected foreigners' preferences of real estate acquisition. With this effect, foreigners have started to acquire real estates in İzmir and many other provinces in Turkey. In this study, It is aimed to determine the weight of the criteria that foreigners consider when purchasing real estate in İzmir within the scope of the foreign REA process. In this context, 6 main and 24 sub-factors affecting the REA were determined by interviewing 70 foreigners who acquired real estate in Izmir. Later, foreigners were asked to weight these criteria using scales for pairwise comparison. Then, the scale values obtained were subjected to the analytical hierarchy process (AHP) and the importance degress (percentages) of the criteria were determined. According to the determined importance degress, In Turkey, especially in İzmir, the criteria that foreigners pay attention to when purchasing real estates are“security environment”with 38%,“ facilities in real estate acquisition”with 22%,“geographical location of the country”with 12%,“economic factors”with 11%,“ location of the real estate”with 10% and“socio-cultural structure”criteria with 7%. Accordingly,“the security environment in Turkey”,“acilities in real estate acquisition”and other criteria have a positive influence on REA by foreigners in Turkey. Based on the importance of these criteria, the situation was addressed both for the interests of the country and for foreigners, and various suggestions were made. Taking these suggestions into account will enable foreigner's REA process in a more controlled manner.