Bal arısı ve diğer tozlayıcıların yonca (Medicago sativa),korunga (Onobrychis sativa) ve arı otu'nun (Phacelia tanacetifolia bentham) meyve ve tohum bağlamaya etkileri.
Honeybee and other pollinators effects of seed yield of alfaalfa, sainfoin and phaselia crops
  1. Tez No: 276151
  2. Yazar: BEHİYE MERVE ALİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ŞILBIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yonca, Arı otu, Korunga, Beyaz renkli kafes, Kontrol kafesi, Mavi renkli kafes, Arı
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma 2008 yılında ordu üniversitesi ziraat fakültesi deneme alanında bölünen bölünmüş deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kuruldu. Bu çalışmada her biri 20x5 m ebadında olan 3 ayrı parsel belirlenip bu parsellere sırasıyla fazelya, korunga ve yonca ekimleri yapılmıştır.Ekim zamanı ayarlanarak bitkilerin çiçeklenme zamanları aynı döneme getirildi.Çiçeklenme döneminde yonca korunga ve fazelya bitkilerinde tozlaşmanın tohum verimine etkilerini görmek için her parsele tozlaşmayı önleyici 2 tip tül tül konuldu. 1. tip arı ve diğer böceklerin giremeyeceği, 2. tip ise arıların giremeyeceği fakat diğer böceklerin girebileceği ölçülerde idi.Deneme sonucunda arı ve diğer tozlayıcı böceklerin tohum bağlamadaki etkileri önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at 2008 in the agricultural faculty area three replications according to the split plot. Three fields, each of them is 20 x 5 m were setted and sown with phaselia, sainfoin and alfalfa.Sowing vas planned due to getting same blooming period of plants. 3 average honeybee colonies were placed near to the test filed before blooming.Two types of tulle cages were placed at the test field to be determined of pollinations effects on the seed yield at the alfaalfa, sainfoin and phaselia plants which is the blooming time.The first types of tulle cages was close for honeybee login. The second types of tulle cages was close for other pollinators and honeybee login.End of the study the effects of honeybee and other pollinators were significant on seed yield.Keys: Honeybee ,alfaalfa, sainfoin, phaselia, blue cages ,white lattice , control cage