Ordu'nun Perşembe ilçesinde yetiştirilen tombul fındık çeşidinde farklı rakım ve yöneylerin verim ve kalite üzerine etkileri
Effects on yield and quality of different altitudes and vectors in tombul hazelnut cultivar grown in Perşembe district of Ordu
- Tez No: 276173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İSLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fındık, Tombul, rakım, yöney, verim, Hazelnut, Tombul, altitude, vector, yield
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, Ordu ili Perşembe ilçesinde yetiştirilen Tombul fındık çeşidinde farklı rakım ve yöneylerin verim ve kalite üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla 2008 ve 2009 yıllarında yürütülmüştür.Üç farklı yükseklik seviyesinde (0-250m, 250-500m, 500-750m) ve bu seviyedeki Kuzey ve Güney yöneylerde 3'er fındık bahçesinde yürütülen bu çalışmadan elde edilen bulgular, tesadüf blokları deneme desenine göre iki faktörlü (rakım ve yöney) ve 3 tekerrürlü olarak değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda, farklı rakım ve yöneylerde yetiştirilen Tombul fındık çeşidinin, meyve kalite özellikleri bakımından birbirlerinden farklı olduğu, meyve kalite özelliklerinin rakıma ve yöneye göre değiştiği tespit edilmiştir. Güney yöneyde meyve ağırlığı, iç ağırlığı, iç büyüklüğü, dolgun iç oranı ve randıman oranı daha yüksek olmuştur. Ayrıca kabuk kalınlığı, dolgun iç oranı, buruşuk iç oranı, küflü meyve oranı, boş meyve oranı, randıman oranı ve zuruf boyunun, rakım x yöney interaksiyonları istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur. Bununla beraber meyve büyüklüğü, meyve çıtlaması, kabukla testa arasındaki boşluk, meyve şekil değeri, gövde kesit alanına düşen verim, bitki başına verim, bitki başına meyve sayısı ve yağ miktarı ise istatistiksel açıdan önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak bitki başına verim, çotanaktaki meyve sayısı, bitki başına meyve sayısı, protein miktarı yönünden kuzeylerde, meyve ağırlığı, iç ağırlığı bakımından her üç rakımın güneylerinde daha iyi sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the effects on yield and quality of different altitudes and vectors in Tombul hazelnut cultivar grown in Perşembe district of Ordu province in 2008 and 2009.The study was conducted on the North and South vectors of three different high levels (0-250m, 250-500m, 500-750m). The investigation was carried out in 3 hazelnut orchards for each level. The results of the study were evaluated in a randomized blocks design according to two factors (altitude and vector) with three replications.Nut quality characteristics of Tombul hazelnut cultivar, which is grown in different altitudes and vectors, were different from each other and nut quality characteristics were found to alter according to altitude and vector. Nut weight, kernel weight, kernel size, filled nuts and efficiency ratio were found higher at the South vector. Moreover, altitude x vector interactions of shell thickness, filled nuts, shriveled nuts, moldy nut ratio, blank nuts, efficiency ratio and husk length were found statistically significant. However, nut largeness, cracked nuts, emptiness between kernel and shell, nut shape index, the yield of cross-sectional area of trunk, per plant yield, nut number of per plant and oil content were found statistically insignificant according to vectors and altitudes. As a result, per plant yield, nut number per cluster, nut number per plant, protein content for north vector; nut weight and kernel weight for the south vector is more suitable vector.