Melet ırmağında (Ordu) bulunan cladophora (Chlorophyta) örneklerindeki ağır metal birikimi üzerine bir araştırma
A study on heavy metal accumulation of cladophora (Chlorophyta) specimen in Melet (Ordu) river
  1. Tez No: 276175
  2. Yazar: ESRA DENİZ CANDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYHAN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Cladophora, yeşil alg, ağır metal birikimi, Melet Irmağı, Cladophora, green algae, heavy metal accumulation, Melet River
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Evsel ve endüstriyel atıklar ile kontamine olmuş alanlardaki yüksek besin düzeyi Cladophora türlerinin yayılımını artırmaktadır. Bu türler genellikle ağır metal ile kontamine olmuş sucul çevredeki en iyi biyoindikatör olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, Ordu ilinin içme suyunun teminin edildiği önemli bir akarsu olan Melet Irmağı üzerindeki istasyonlardan toplanan Cladophora crispata örneklerindeki bazı ağır metal (kadmiyum, kobalt, krom, bakır, kurşun, nikel, demir ve çinko) konsantrasyonlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla belirlenen dört farklı istasyondan Temmuz 2008'de örnekler toplanmıştır. Cladophora crispata'daki ağır metal konsantrasyonları yaş yakma metodundan sonra İndükleyici Çift Plazma Kütle Spektrometresi (ICP-MS) ve Atomik Absorbsiyon Spektrofotometre (AAS)'de analiz edilmiştir.Bakır ve çinko birinci istasyonda (Cu; 121,0 µg/g, Zn; 1,070 µg/g) ve ikinci istasyonda (Cu; 119,5 µg/g, Zn; 1,5937 µg/g) yüksek bulunmuştur. Kobalt ve nikelin birinci (Co; 2,663 µg/g, Ni; 7,512 µg/g), krom ve kurşunun ikinci istasyonlardaki (Cr; 2,498 µg/g, Pb; 844,9 µg/g) birikim düzeyinin diğer istasyonlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Maden işletmesine (Cu-Pb-Zn) yakın olan ikinci istasyondaki Cladophora crispata örneklerinde kurşun birikimi diğer istasyonlara göre önemli derecede yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Cladophora species accumulate high nutrient levels in the areas contaminated by domestic and industrial wastes. This species are generally considered as the best bioindicator of aquatic ecosystem contamination by heavy metals. The object of this study was to investigate to the some heavy metal concentration (cadmium, cobalt, chrome, copper, lead, nickel, iron and zinc) of Cladophora crispata samples taken from stations on Melet River provided drinking water in Ordu. For this aim, samples were collected from four different stations on July 2008. The concentrations of heavy metals in Cladophora crispata samples were determined using Inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) and Atomic absorbtion spectrofotometer (AAS) after wet ashing method.The results showed the significant differences in accumulation of metals Co, Cu, Cr, Pb, Ni and Zn in different stations. Accumulation level on the cupper and zinc metal on first station (Cu; 121,0 µg/g, Zn; 1,070 µg/g) and second station (Cu; 119,5 µg/g, Zn; 1,5937 µg/g), cobalt and nickel metal on first station (Co; 2,663 µg/g, Ni; 7,512 µg/g), chrome, lead metal on second station (Cr; 2,498 µg/g, Pb; 844,9 µg/g) is higher than other stations. It is especially found that mining (Cu-Pb-Zn) industry which are settled near second stations have a higher Pb (844,9 µg/g) accumulation in Cladophora crispata samples.