Bazı yerel kavun çeşitlerimizin fusarium solgunluğuna (Fusarium oxysporum f. sp. melonis) dayanıklılık durumlarının markörlerle belirlenmesi
Determination of some local melon varieties their resistance to fusarium (Fusarium oxysporum f. sp. melonis) with moleculer markers
  1. Tez No: 276190
  2. Yazar: AYŞE KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA İLBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Kavun, Fusarium, moleküler markörler, dayanıklılık, Melon, Fusarium, moleculer markers, resistance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızda kullandığımız ağırlıklı olarak Ege Bölgesinden ve farklı bölgelerden yerel kavun çeşitlerimizin Fusarium solgunluğuna(Fusarium oxysporum f. sp. melonis) dayanıklılıklarının klasik testleme yoluyla (FOM 0,FOM 1,FOM 2 ve FOM1,2 ırklarına ait izolatları kullanarak fide daldırma yöntemi ile ) ve Fom1 ve Fom2 genleri açısından ise SCAR(Sequence Characterized Amplified Region), CAPS(Cleaved Amplified Polymorphic Sequences ) moleküler markörleriyle belirlenmesi amaçlanmıştır.Morfolojik çalışmalar ve moleküler sonuçlar ele alınarak genotiplerin Fusariuma olan tepkileri değerlendirilmiş ve genotiplerimizin dayanıklılık durumları saptanmıştır. FOM 1 ırkına dayanıklılık açısından markörlerle, klasik testleme sonuçları uyum sağlayarak TR-40559 (Malatya,var. cantalupensis), TR- 70699 ( Manisa var. inodorus), TR-61613 ( Muğla, var. inodorus) ve TR-69891 ( Kırkağaç, var. inodorus) genotipleri dayanıklı bulunmuştur. Belirlenen genotiplerin ileriki ıslah çalışmalarında FOM1 ırkına dayanıklılık kaynağı olarak kullanılabilecekleri belirtilebilir. FOM 2 ırkına yönelik testlemede markörlerle klasik testleme sonuçları uyumlu değildir.
Özet (Çeviri)
We mainly tested 44 local melon varieties from Egean region and different part of Turkey to determination their resistance to Fusarium (Fusarium oxysporum f. sp. melonis) with artifical inoculation ( Races FOM 0, FOM 1, FOM 2, FOM 1,2 pathogen isolates inoculated to melon seedlings roots) and for Fom1 and Fom2 genes using SCAR(Sequence Characterized Amplified Region), CAPS(Cleaved Amplified Polymorphic Sequences ) moleculer markers.According to morphological and moleculer results , we are able to detect some resistance varieties for race FOM 1. These varieties are: TR-40559 (Malatya,var. cantalupensis), TR- 70699 (Manisa var. inodorus), TR-61613 (Muğla, var. inodorus) ve TR-69891 (Kırkağaç, var. inodorus). These varieties are usable in future breeding programs.Results of artifical inoculation tests and moleculer markers tests for race FOM 2 are not consistent.