Defne (Laurus nobilis L.) üzerinde bazı agroteknik çalışmalar
Some agrotechnical studies in laurel (Laurus nobilis L.)
  1. Tez No: 276194
  2. Yazar: BURCU PALA
  3. Danışmanlar: PROF. EMİNE BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Laurus nobilis L, dikim sıklığı, biçim yüksekliği, uçucu yağ, Laurus nobilis L, planting frequency, planting height, essential oil
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, ülkemiz için önemli bir baharat ve uçucu yağ bitkisi olan defne (Laurus nobilis L.)'in kültüre alınması için uygun sıra arası, sıra üzeri mesafelerin belirlenmesi ve uygun biçim yüksekliği ve biçim sıklığının bulunması amaçlanmıştır. Ayrıca dioik bir bitki olan defnenin yapraklarında bulunan uçucu yağın aylık değişimi ve uçucu yağda bulunan bileşenlerin dişi ve erkek ağaçlardan alınan örneklerde farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır.Defne için en yüksek verimin alındığı en uygun dikim sıklığının 1x2 m sıra arası ve sıra üzeri mesafe olduğu saptanmıştır (978,93 kg/da yaş yaprak verimi, 424,38 kg/da kuru yaprak verimi). İki yılda bir biçim yapılan ağaçlardan daha fazla verim alındığı görülmüştür. En uygun biçim yüksekliği de 60 cm olarak belirlenmiştir (2788 kg/da yaş yaprak, 1334,17 kg/da kuru yaprak).Kurutulmuş yapraklara su distilasyonu yöntemi uygulanmıştır. Uçucu yağda mevcut olan bileşenler GC ile saptanmıştır. Uçucu yağın en yüksek olarak bulunduğu haziran ayı Menemen bölgesi için uygun hasat zamanı olarak belirlenmiştir. Uçucu yağda bulunan başlıca bileşenler 1,8 cineole (%47,98), linalool (%11,16), ?-pinene (%3,89) ve ß-pinene (%3,50)'dir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the approprite row space, high row distances and to find the proper shape height and shape frequency of laurel(Laurus nobilis L.), an important spice and essential oil plant for our country, to be taken into cultivation. Moreover, the monthly change of essential oil in the leaves of laurel which is a dioecious plant and if the components in essential oils differs in the samples taken from male and female trees is investigated.It is determined that the optimal planting frequency for laurel, in which the highest efficiency is gotten is between 1x2 m row spacing and high row distance. (in 978.93 kg / wet leaf yield, 424.38 kg / dry leaf yield). It is seen that more efficiency is gotten from the trees mowed once in two years. The optimal mowing height is determined as 60 cm (in 2,788 kg / wet leaf, 1334.17 kg / dry leaf).Water distillation method was applied to dried leaves. The components present in essential oils were identified by GC. June is determined to be the appropriate harvest time for Menemen region where the essential oil is found the most. The main components in essential oils are 1,8 cineole (%47,98), linalool (%11,16), a-pinene (%3,89) ve |3-pinene (%3,50).