Kök bakterilerinin domates bakteriyel benek (Pseudomonas syringae pv.tomato) hastalığına karşı sistemik dayanıklılığı uyarma potansiyellerinin (ISR) phenyl-alanıne ammonia lyase (PAL) enzimi aktivasyonuyla ilişkisinin araştırılması
Investigation of relationship between the activation of phenylalanine ammonia-lyase (PAL) enzyme and induction of systemic resistance on tomato plants against bacterial speck disease of tomato (Pseudomans syringae pv.tomato) by rhizobacteria
  1. Tez No: 276195
  2. Yazar: NAGİHAN ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki gelişimini artıran kökbakterileri (PGPR), biyolojik mücadele, domateste bakteriyel benek hasatlığı, Pseudomonas syringae pv.tomato, uyarılmış sistemik dayanıklılık, Phenylalanine Ammonia-Lyase (PAL), plant growth promoting rhizobacteria (PGPR), biocontrol, bacterial speck of tomato, Pseudomonas syringae pv.tomato, induced systemic resistance, Phenylalanine Ammonia-Lyase (PAL)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı, kökbakterilerinin bakteriyel benek hastalığı etmeni Pseudomonas syringae pv.tomato'ya karşı domates bitkilerinde sistemik dayanıklılığı uyarma potansiyellerini değerlendirmektir. Çalışmada sağlıklı domates bitkilerinden izole edilen ve daha once P.syringae pv.tomato'ya karşı etkili bulunan 5 kökbakterisi kullanılmıştır. Kökbakterileri tohum bakterizasyonu yoluyla uygulanarak P.syringae pv.tomato'ya karşı etkililiği saksı testleriyle değerlendirilmiştir. Ayrıca, kökbakterileri tarafından uyarılmış konukçu bitkide enfeksiyona karşı savunma ile ilişkili anahtar enzim olan Phenylalanine Ammonia-Lyase (PAL) aktivasyonundaki değişim kökbakterileri ile tohum bakterizasyonundan sonra, P.syringae pv.tomato ile inokule edilen domates bitkilerinin yapraklarında araştırılmıştır. Testlenen kökbakterileri patojenin gelişimini, Kontrol (+) bitkileriyle karşılaştırıldığında, %27-77 oranında engelleyerek domates bitkisinde sistemik dayanıklılığı uyarma potansiyelleri olduğunu göstermiştir. Konukçu bitkide PAL enzimi aktivitesindeki değişim, domates bitkilerinde bakteriyel benek hastalığındaki azalma ile PAL enziminin düzeyindeki artış arasında paralellik saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to evaluate the possible effects of inoculation with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) inducing systemic resistance on tomato plants against bacterial speck disease of tomato caused by Pseudomonas syringae pv.tomato. Five different rhizobacteria strains, which were isolated from healthy tomato plants and effectively inhibited the bacterial speck disease of tomato plants were tested in this study. The strains of rhizobacteria were applied as seed bacterization and evaluated for effectiveness to the spray inoculation of P.syringae pv.tomato onto tomato leaves by pot test. On the other hand, Phenylalanine Ammonia-Lyase (PAL) activity, which is a defence-related enzyme, was estimated spectrophotometrically in foliar extracts of tomato plants grown from seeds that were bacterized with PGPR strains, and inoculated with P.syringae pv.tomato. Rhizobacteria strains were found to be effective by showing 27% to 77% reduction in disease severity compared to the treatment with alone. These results indicated that seed bacterization with PGPR strains could induce systemic resistance in tomato plants to P.syringae pv.tomato infection.. The reduction in the incidence of bacterial speck disease of tomato was found to be correlative to the amount of increased level of PAL.