Deri sanayinde e-pazarlama için yol haritası çıkarılması üzerine bir araştırma
A research on setting a road map for e-marketing in turkish leather industry
- Tez No: 276229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA TELLİ YAMAMOTO, YRD. DOÇ. DR. BEKİR YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deri Mühendisliği, Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather Engineering, Leather and Fur Technology
- Anahtar Kelimeler: E-ticaret, e-pazarlama, Deri Sanayi, küresel kriz, uluslararası ticaret, E-business, e-marketing, leather industry, global crisis, international trade
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Tez çalışmasında; tek pazara odaklanmış olma, tanıtım faaliyetlerinin eksikliği, markalaşma konusundaki yetersizlikler gibi sektörel nedenlerin yanında küresel ekonomik krizler gibi nedenlerle zor bir süreçten geçmekte olan Türk Deri Sektörü'nün e-ticaret yöntemlerini kullanarak, gelişimini hızlandırması, yeni pazarlama stratejileri geliştirmesi, geleceğe ayak uydurma ve dünya genelinde hakettiği yeri alabilmesinde modern bilişim teknolojilerinin sağlayabileceği yararlar ortaya konulmuştur. Ayrıca çalışmada; Türk Deri Sanayi'nde faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin mevcut durumlarının ortaya konularak, işletmelerin e-ticarete bakış açılarının ve kullanım durumlarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu yolla; mevcut durumun geliştirilmesine ve hazırlanacak yol haritası ile Deri Sektöründe bilişim uygulamalarının yaygınlaştırılarak bilgi paylaşımının arttırılması hedeflenmektedir.Araştırmada e-ticaret konusunda girişimcilerin yaklaşımlarını ölçmek amacıyla uzun anket yöntemi kullanılmıştır. Varsayımları test etmek, kararlı, tutarlı ve doğru tahminler yapabilmek amacıyla SPSS bilgisayar programı ile güvenilirlik analizi, faktör ve varyans analizi ve benzeri analizler anket sonuçlarına uygulanmıştır.Bugün gelinen noktada varlığını sürdürme savaşı veren Türk Deri Sektörü bu konuda bir açılım ve yönlendirme beklentisi içindedir. Bu çalışmadan çıkacak sonuçların bu beklentiyi karşılayabilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study; the benefits are demonstrated which can be sustained by modern information technologies in order for facilitating development, developing new marketing strategies, keeping abreast with future and sustaining to capture its righteous place by making use of e-commerce methods of Turkish Leather Sector which is being undergone a difficult period due to sector-specific reasons such as being focused on single-market, shortcomings in promotional activities, inadequacies in branding as well as global economic crises.Furthermore, in the study, by depicting the current status of small, middle and large scale enterprises being active in Turkish Leather Industry, mind-set and utilization status of enterprises towards electronic commerce are explored in line with the objective of this study. Accordingly, it targets at improving current status and increasing information share by popularizing information applications in the leather sector with the help of road map to be developed.For the purpose of measuring the approach of entrepreneurs towards e-commerce, long questionnaire method is deployed in the research. In order to test the hypothesis and make steady, coherent and accurate estimates, reliability analysis, factor and variance analysis and similar analyses are applied on results of questionnaire via SPSS software. Struggling for its existence in the current circumstances, Turkish Leather Sector has anticipation for initiative and orientation in this respect. It is aimed at results to be inferred from this study to meet this anticipation.