Çok yüksek yoğunluklu polietilenin (UHMWPE) talaşlı işlem parametrelerinin yüzey pürüzlülüğüne etkilerinin araştırılması ve optimizasyonu
Investigation and optimisation of the effects of machining parameters on the surface roughness of ultra high moleculer weight polyethylene (UHMWPE)
- Tez No: 276230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. ETEM SAKLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: UHMWPE, işleme parametreleri, aşınma, yüzey pürüzlülüğü, Ultra High Moleculer Weight Polyetlylene (UHMWPE), machining parameters, wear, surface roughness
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çok Yüksek Yoğunluklu Polietilen Malzemesi (UHMWPE); biyouyumluluğu, kimyasal kararlığı, aşırı dayanma direnci ve düşük sürtünme kat sayısı sayesinde ortopedi de toplam eklem değiştirmede yatak malzemesi olarak 30 yılın üzerinde kullanılmaktadır. Fakat bu malzemede rastlanan en büyük problem aşınmadır. Aşınma sonucunda oluşan aşınma partikülleri doku tepkilerine neden olmakta, bunun sonucunda eklem değiştirmedeki başarısızlığın önemli faktörlerinden biri olan osteoliz ve aseptik gevşeme meydana gelmektedir.Bu çalışmanın amacı; talaşlı işlem parameterelerinin, UHMWPE `nin yüzey pürüzlülüğüne etkilerinin araştırılması ve optimizasyonudur.
Özet (Çeviri)
The ultra-high molecular weight polyethylene (UHMWPE) has several excellent properties, including bio-compatibility, chemical stability, effective impact load damping and low friction coefficient, because of which it has been the choice as the orthopaedic bearing material in total joint replacement for over 30 years. But the wear of UHMWPE and the resulting wear debris induced a tissue response that resulted in osteolysis and aseptic loosening is now recognized as one of important factors in failure of joint replacement.In this study, aim is investigation and optimisation of the effects of machining parameters on the surface roughness of ultra high moleculer weight polyethylene (UHMWPE).