İlköğretim 6. sınıf web destekli fen ve teknoloji dersinde öğrencilerin bilgisayar öz-yeterlik algıları, bilgisayara ve fene yönelik tutumları ve akademik başarıları
6th grade students? computer self-efficacy, achievement and attitudes towards science and computer in web supported science and technology lesson
  1. Tez No: 276249
  2. Yazar: FEHİME ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERALP ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web Destekli Eğitim, Öz-Yeterlik, Akademik Başarı, İlköğretim, Tutum, Web Supported Education, Self-Efficacy, Academic Success, Primary School, Attitude
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim öğrencilerinin web ortamında fen ve teknoloji dersine yönelik senaryolar kurgulayarak hazırladıkları günceler ve materyallerin akademik başarıları, bilgisayara ilişkin öz-yeterlik algıları, bilgisayara ve fene yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Web destekli eğitim etkinlikleri öğrencileri kendi öğrenmelerinin merkezine almaya yönelik olarak yapılandırmacı öğrenme kuramına göre düzenlenmiştir. Web ortamındaki 16 haftalık uygulama sonunda elde edilen puanlar arasında bulunan farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı incelenmiştir.Araştırmanın çalışma grubunu 2008-2009 eğitim öğretim yılında Aydın il merkezinde bir ilköğretim okulunda öğrenim gören 58 tane 6. Sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın deney ve kontrol grupları 29'ar öğrenciden oluşmaktadır.Araştırma, 2009 bahar döneminde 16 haftalık bir süreçte gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Akademik Başarı Testi, Bilgisayara İlişkin Öz-yeterlik Algısı Ölçeği, Bilgisayara ve Fene Yönelik Tutum Ölçekleri olmak üzere 4 tane veri toplama aracı kullanılmıştır.Araştırma verileri değerlendirilirken deney ve kontrol gruplarının karşılaştırılması yapılmıştır. Karşılaştırma yapılırken bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Her bir grubun kendi içinde öntest-sontest puanlarının karşılaştırılmasında ise, eşleştirilmiş örneklem t testi kullanılmıştır. Ölçekler ve akademik başarı arasındaki ilişkiyi belirlemede Bonferroni testi tercih edilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlar incelendiğinde, web ortamında yürütülen sürecin sonunda deney grubu öğrencilerinin akademik başarıları ve bilgisayara yönelik tutum puanlarında olumlu yönde bir artış belirlenmiştir. Fene yönelik tutum puanlarına bakıldığında ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenememesine rağmen sayısal değerlerin olumlu yönde arttığı görülmüştür. Bilgisayara ilişkin öz-yeterlik algısı deney ve kontrol grubu öğrencileri arasında anlamlı farklılık oluşturamamıştır.İstatistiksel değerlere cinsiyet açısından bakıldığında, erkek öğrencilerin akademik başarı testinden aldıkları puan ortalamalarının kız öğrencilere göre daha yüksek olduğu, kız ve erkek öğrencilerin hem cinslerinin öntest sontest puanları arasında anlamlı bir farklılık oluşturduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin bilgisayara ilişkin öz-yeterlik algıları, fene ve bilgisayara yönelik tutumları cinsiyete göre anlamlı farklılık oluşturmamıştır. Araştırma süresince, web destekli eğitim uygulamalarının öğrencilerin ilgisini çektiği, bilgisayar ve web ortamını kullanarak ders işlemekten keyif aldıkları, web ortamındaki etkinliklere ve benzer bir çalışmaya tekrar katılma konusunda istekli oldukları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose is to find out relation between primary school students?s success, self efficacy beliefs towards computer use and attitudes towards computer and science while doing blogs and materials about science and technology lesson on web environment. Student centered learning activities are degisned with constructivism. At the end of 16 week period, taken points by students are also exemined statictically.The sample of the study consists of 58 6th grade students in an elementary school in Aydın. Both of control and experimental groups are consist of 29 students.The research was completed in 16 weeks. In the study, academic achievement test, scale of self- efficacy beliefs towards computer use, scales of attitudes towards computer and science are used as data gathering tools. In data analysis section, independent samples t test was used to compare control and experimental groups. Paired samples t-test was used to compare each group?s pretest-posttest points. Bonferroni test was used to examine relation between achievement test and scales points.The results of the study has shown that providing learning activities on web enviroment has a positive affection on students? achievement in science, their attitude towards computer use, but there is not a significant difference in the mean value of students? attitudes towards science lesson. Similarly, computer self-efficacy hasn?t been a meaningful level between control and experimental groups statistically. Post-test scores of gender are determined that boys have been more succesful than girls. The effect of gender hasn?t been statistically significant on computer self-efficacy and attitudes towards computer and science lesson. It is observed that the students are attracted to web-supported education, and they enjoy learning with computers and on web environment. Furthermore, the students seem willing to participate in a similar study with activities in web environment again.