Sürekli radon gazı ölçümlerinin deprem tahmin parametresi olarak kullanılması; İzmir Seferihisar Doğanbey fay hattı örneği
The use of continuous radon gas measurements as the parameter estimation; The example of Izmir-Seferihisar Doganbey fault lines
  1. Tez No: 276382
  2. Yazar: DENİZ GÖKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLİM MURAT SAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli radon ölçümleri, Deprem Büyüklüğü, Doğanbey fay hattı, Continuous radon measurement, Earthquake Magnitude, Doganbey fault lines
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ülkemiz birinci derecede deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu nedenle de sürekli deprem tehditi altındadır. Olası depremlerin tahmin edilmesi oldukça zordur. Fakat deprem öncesinde yer kabuğunda bazı değişiklikler gözlenmektedir. Bu değişikliklerden bir tanesi de toprak gazı radon konsantrasyonundaki değişimlerdir. Çalışmamızda İzmir ? Seferihisar bölgesinde sürekli ölçülen toprak gazı radon konsantrasyonu değişimleri ile meydana gelen sismik aktiviteler istatiksel olarak değerlendirilmiştir. İstatiksel ilişkilendirmede toprak gazı radon konsantrasyonundaki değişimler Normal ve Rayleigh dağılım fonksiyonlarına göre incelenmiştir. Sismik boşluklar, yarı aktif dönemler ve aktivitenin yoğun olduğu dönemler için inceleme tekrarlanmıştır. Bu dönemler için hesaplanan Rayleigh dağılımı hata payları Normal dağılım hata paylarından oldukça yüksek çıkmıştır. Bu hata payları doğrultusunda ilişkilendirmenin Normal dağılımla yapılmasına karar verilmiş ve çalışma bu yönde sürdürülmüştür. İstatiksel analiz sonucunda toprak gazı radon konsantrasyonundaki değişimler için elde edilen standart sapma grafikleri bölgede meydana gelen depremlerle ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our country is located in the first degree earthquake zone, therefore, is under continuous threat .It is quite hard to estimate possible earthquakes. However before the earthquake some changes on the crustal have been observed .One of these changes is the changes of soil gas radon concentration. In our study, the seismic activities occurring with the change of soil gas radon concentration in Izmir-Seferihisar region which is measured continuously are considered statistically. In statistical correlation the changes of soil gas radon concentration are examined according to the Normal and Rayleigh distribution function. The examination was repeated for seismic gaps, semi-active periods and intense periods of activity. The Rayleigh distribution error margins which calculated for these periods were quite higher than Normal distribution error margins. Regarding these error margins, it is decided to do the correlation with Normal distribution and the study was continued in this way. As a result of statistical analysis the standard deviation charts for the changes of soil gas radon concentration was correlated with the earthquakes which occurred in this region.