Passiflora'nın 99mTc-DTPA'nın biyodağılımı ve kan hücrelerinin tutulumu üzerine etkisi
Effects of passiflora on the biodistribution of 99mTc-DTPA and uptake of blood cells
- Tez No: 276384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. ZÜMRÜT BİBER MÜFTÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Chemistry, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Passiflora, 99mTc-DTPA, Albino Wistar sıçan, Kan hücreleri, Biyodağılım, Passiflora, 99mTc, DTPA, Albino Wistar rat, Blood cells, Biodistribution
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
İlaç özelliği gösteren bitkiler son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde oldukça fazla tüketilmektedir. Ancak biyolojik ve yan etkiler, kimyasal içerik ve ilaç etkileşimleri tam olarak bilinmeden bir tüketim söz konusudur. Literatürde bazı bitkilerin, radyofarmasötiklerin biyodağılımını değiştirdiği üzerine birçok çalışma mevcuttur. Bu bağlamda bu çalışmada bitkisel kökenli bir ilaç ile teknesyum işaretli bir radyofarmasötiğin etkileşiminin, biyodağılım ve kan hücrelerinin işaretlenmesi çalışmalarıyla incelenmesi amaçlanmıştır.Bu amaçla bitkisel kökenli bir ilaç olan Passiflora şurubu ile teknesyum işaretli bir radyofarmasötik olan 99mTc-DTPA'nın, erkek Albino Wistar sıçanlar üzerinde biyodağılım ve alınan kan örneklerindeki bileşenlerde mevcut radyoaktivitenin ölçülerek ilaç-radyofarmasötik etkileşimi değerlendirilmiştir. Çalışmada kullanılacak olan Passiflora şurubu; Passiflora İncarnata adlı bir bitki ekstresi içeren sakinleştirici bir ilaçtır. 99mTc-DTPA ise; tanı amacı ile nükleer tıp uygulamalarında teknesyum-99m radyonüklidi ile bağlanıp böbrek ve beyin hastalıklarının incelenmesinde çok sık kullanılan bir radyofarmasötiktir.Radyoişaretli bileşiğin kalite kontrol çalışmaları İnce Tabaka Radyo Kromatografi (TLRC) yöntemi kullanılarak yapılmış ve bağlanma verimi % 95'in üzerinde belirlenmiştir. Biyodağılım çalışmaları Passiflora ile doyurulmuş ve kontrol grubu erkek Albino Wistar sıçanlar üzerinde gerçekleştirilmiş gram doku başına enjekte edilen doz değerleri hesaplanarak zamanla değişimi incelenmiştir. Deneysel sonuçlar özellikle şurupla doyurulan grubun böbrek tutulumunda ve kan hücrelerindeki radyoaktivite dağılımında fark edilir bir azalma göstermiştir. Tüm deneysel veriler için SPSS 16 programı kullanılarak istatistiksel değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Medicinal plants in recent years all over the world and also at our country are used quite a lot but side effects of biological and chemical contents and drug interactions for each consumer is not fully known. Many studies available and show that some plants altering biodistribution of radiopharmaceuticals. By this purpose in this study, to research interactions between a medicinal plant and a pharmaceutical labeled with a technetium is a radiopharmaceutical 99mTc-DTPA by biodistribution on rats and labeled blood cells with experimental methods.Our aim in the study to measure radioactivity of components in blood samples, alternation on biodistribution of 99mTc (99mTc-DTPA) on male Albino Wistar rats and medicine radiopharmaceutical interaction for Passiflora syrup. At this study that using Passiflora syrup, containing Passiflora incarnata extract and a drug which is a sedative. 99mTc-DTPA is a radiopharmaceutical that which is very often using as labelled with 99mTc radionuclide for kidney and brain diseases at diagnostic nuclear medicine applications.The binding efficiency is determined with Thin Layer Radiochromatography (TLRC) and found over % 95. The biodistribution studies are performed on male Albino Wistar rats, treated with Passiflora syrup and control group. The injected dose per gram tissue is calculated and time activity curves are examined. Experimental results showed significant decrease especially at kidney uptake and distribution of radioactivity at blood cells in saturated syrup animals. All experimental datas are evaluated by using SPSS 16 program.