Phytochemical studies on Cephalaria isaurica and Cephalaria stellipilis species
Cephalaria isaurica ve Cephalaria stellipilis türleri üzerindeki fitokimyasal çalışmalar
- Tez No: 276388
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA KIRMIZIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İridoit glikozit, Flavonoid glikozit, Fenolik glikozit, Triterpen glikozit, Antimikrobiyal aktivite, Antioksidan aktivite, Iridoid glycoside, Flavonoid glycoside, Phenolic glycoside, Triterpene glycoside, Antimicrobial activity, Antioxidant activity
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmamızda Cephalaria isaurica ve Cephalaria stellipilis (Dipsacaceae) endemik bitkileri botanik olarak tanımlandıktan sonra fitokimyasal özellikleri ilk kez araştırıldı. Uygun koşullarda kurutulan ve öğütülen bitkilerin önce sırasıyla MeOH, MeOH:H2O, sonra elde edilen her bir ekstrenin n-Hegzan ve n-BuOH:H2O çözgen ve çözgen karışımlarıyla ekstraksiyonları yapıldı. Elde edilen ekstrelerin antioksidan (DPPH) ve antimikrobiyal (MIC) aktiviteleri test edildi.En aktif fraksiyon (n-BuOH) üzerinde yürütülen izolasyon ve saflandırma çalışmalarında çeşitli kromatografik (VLC, CC, MPLC, PLC, TLC) ve kimyasal (hidroliz, türevlendirme) yöntemlerden faydalanıldı. Saf olarak elde edilen bileşiklerin yapıları gelişmiş spektroskopik yöntemlerle (UV, FT-IR, 1D- ve 2D-NMR, Kütle) belirlendi.Sonuç olarak, yapılan izolasyon, saflandırma ve yapı tayini çalışmalarında C. isaurica bitkisinden iki triterpen glikozit (bileşik 1 ve 2), bir C-flavon glikozit (bileşik 3), iki iridoit glikozit (bileşik 4 ve 5) ve bir iridoit aglikonu (bileşik 6) elde edildi. C.stellipilis bitkisinden ise, iki fenolik glikozit (bileşik 7 ve 8) ve bir C-flavon glikozit (bileşik 9) elde edildi. İlk bitkide tanımlanan iridoit aglikon (bileşik 6) ile bir iridoit glikozit (bileşik 4) bu bitkide de belirlendi.Elde edilen triterpen glikozitlerden biri (bileşik 1), literatüre kazandırılan yeni bir bileşik olarak belirlenirken, iki fenolik glikozit (bileşik 7 ve 8) Cephalaria cinsinde ilk kez bulunan bileşikler olarak tanımlanmışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, Cephalaria isaurica and Cephalaria stellipilis (Dipsacaceae) endemic species were investigated for their phytochemical constituents after examining their botanical properties for the first time. The air dried and powdered plants were extracted firstly with MeOH, MeOH: H2O, and then n-Hexane, n-BuOH/H2O solvents and solvent systems. The antioxidant and antimicrobial activities of each extracts were tested by DPPH and MIC methods, respectively.The isolation and purification studies were concentrated on the most active fractions (n-BuOH) using various chromatographic (VLC, CC, MPLC, TLC, PLC) and chemical (hydrolysis and derivatizations) methods. Structural determination of the pure compounds was carried out by modern spectroscopic (UV, FT-IR, 1D-, 2D-NMR and Mass) techniques.As a result, two triterpene glycosides (compounds 1 and 2), a C-flavone glycoside (compound 3), two iridoid glycosides (compounds 4 and 5) and an iridoid aglycone (compound 6) were obtained from C. isaurica. Two phenolic glycosides (compounds 7 and 8) and a C-flavone glycoside (compound 9) were obtained from C. stellipilis. Additionally, an iridoid glycoside (compound 4) and an iridoid aglycone (compound 6) which were obtained from C. isaurica were also detected in this species.One of the triterpene glycoside; isacoside (1) has achieved as a novel compound in the literature. Two phenolic glycosides (compounds 7 and 8) are known compounds in other genera but this is the first report of detection of them in Cephalaria species.