5-metoksisalisilaldehit türevi olan Schiff bazlarının deneysel x-ışını kırınımı ve kuramsal yöntemlerle incelenmesi
The experimental x-ray diffraction and theoretical investigations of structural features of 5-methoxysalicylaldehyde Schiff base derivatives
- Tez No: 276520
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BÜYÜKGÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, X-ışını kırınımı, Yoğunluk fonksiyonel teorisi (YFT), Schiff bases, X-ray diffraction, density functional theory (DFT)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın ilk bölümünde, Schiff bazı olan C14H12ClNO2 (E)-2-[(2-klorofenilimino)metil]-4-metoksifenol, C14H12ClNO2 (E)-2-[(3-klorofenilimino)metil]-4-metoksifenol, C14H12ClNO2 (E)-2-[(4-klorofenilimino)metil]-4-metoksifenol, C14H12FNO2 (E)-2-[(4-Florofenilimino)metil]-4-metoksifenol, C15H15NO2 (E)-4-metoksi-2-[(o-tolilimino)metil]fenol maddeleri ile (C14H12NClO3)1/4H2O)) (Z)-6-[(5-klor-2-hidroksifenilamino)metilen]-4-metoksisiklohekza-2,4-dienon-1/4hidrat maddesinin kristal ve moleküler yapıları X-ışınları kırınım yöntemiyle tayin edilmiştir.Yapı analizinde kullanılan şiddet verileri STOE IPDS II difraktometresiyle MoK? ışını kullanılarak toplanmıştır. Kristal yapı çözümü SHELXS97 ve SHELXL97 kristal yapı çözüm ve arıtım programları kullanılarak yapılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde, GAUSSIAN 03W program paketi içinde yer alan yoğunluk fonksiyonel teori (YFT) kullanılarak yukarıdaki moleküllerin serbest haldeki kararlı durumları belirlendi ve şekillenimlerindeki değişim ile enerjileri arasındaki bağımlılık incelendi. X-ışınları kırınımı yöntemi ile belirlenmiş olan geometrik parametreler, kuramsal olarak elde edilen geometrik parametreler ile karşılaştırıldı ve sonuçlar arasında tam bir uyum olduğu görüldü. Moleküler diyagram ve şekiller CHEMWIN, ORTEPIII, PLUTON ve GAUSS VIEW programları kullanılarak çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, the crystal and molecular structures of the Schiff bases C14H12ClNO2 (E)-2-[(2-chlorophenyl)iminomethyl]-4-methoxyphenol, C14H12ClNO2 (E)-2-[(3-chlorophenyl)iminomethyl]-4-methoxyphenol, C14H12ClNO2 (E)-2-[(4-chlorophenyl)iminomethyl]-4-methoxyphenol, C14H12FNO2 (E)-2-[(4-Fluorophenyl)iminomethyl]-4-methoxyphenol, C15H15NO2 (E)-4-methoxy-2-[(o-tolil)iminomethyl]phenol and (C14H12NClO3)1/4H2O)) (Z)-6-[(5-Chloro-2-hydroxyanilino)-methylene]-4-methoxycyclohexa-2,4-dienone 0.25-hydrate crystals have been determined by X-ray diffraction technique.Intensity data used for structure analysis were collected on STOE IPDS II diffractometer with MoK? radiation. The structures were determined by crystal structure determination and refinement programs SHELXS97 and SHELXL97.In the second part of the study, the steady states of free molecules for above mentioned compounds were found and the dependence between conformation and energy was analyzed using density functional theory (DFT) in GAUSSIAN 03W program package. Geometric parameters obtained by both x-ray diffraction and theoretical methods were compared with each other and it was observed that the results were in good agreement. The molecules and chemical diagrams were drawn by CHEMWIN, ORTEPIII, PLUTON and GAUSS VIEW programs.