Saros ve Gökova Körfezlerinde trol av kompozisyonu ve karşılaştırılması
Comparison of trawl catch compositions in Saros and Gökova bays
  1. Tez No: 276563
  2. Yazar: ÖZGÜR BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gökova Körfezi, Saros Körfezi, trol av kompozisyonu, biyokütle, Gökova Bay, Saros Bay, trawl catch composition, biomass
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Canlı Deniz Kaynakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Saros ve Gökova Körfezlerinden toplanan trol av datası incelenmiştir. K. Piri Reis araştırma gemisi ile Gökova Körfezi'nde Mayıs 2001, Ocak 2002, Ekim 2002 ve Ocak 2003'te olmak üzere 4 örnekleme çalışması düzenlemişken, Saros Körfezi'nde sadece Mayıs 2001 ve Ocak 2002'de olmak üzere iki örnekleme çalışması yapılmıştır. 57 m ile 72 m arasındaki derinliklerde 33'ü Gökova Körfezi'nde ve 16'sı Saros Körfezi'nde olmak üzere toplam 49 trol çekimi yapılmıştır. Örneklemelerde; 1'i ekinoderm, 7'si karides ve ıstakoz, 13'ü kafadanbacaklı (5 mürekkep balığı, 4 kalamar ve 4 ahtapot türü), 6'sı kıkırdaklı (4'ü köpekbalığı ve 2'si vatoz) ve 64'ü kemikli balık olmak üzere toplam 91 tür yakalanmıştır. Gökova Körfezi'nde ağırlığa göre toplam avın % 90'ınından fazlasını kemikli balıklar oluştururken, Saros Körfezi'nde bu oran % 40 -70 arasında değişim göstermiştir. Taranan Alan Yöntemine göre hesaplanan biyokütle değerleri, Gökova Körfezi için 479,71-799,69 kg/km2 arasında ve Saros Körfezi için 858,02-1135,33 kg/km2 arasında tahmin edilmiştir. Her iki körfezde de tür çeşitliliği ve zenginliği birbirine yakın değerlerde bulunmuşken, demersal kaynakların topluluk yapısı az da olsa farklılık göstermiştir. Demersal kaynakların topluluk yapısının oluşumunu belirleyen başlıca faktör örnekleme alanıdır. Bölgesel farklılığın oluşmasına neden olan başlıca türler Pagellus erythrinus, Upeneus moluccensis, Scyliorhinus canicula, Uranoscopus scaber, Boops boops ve Diplodus annularis'tir.
Özet (Çeviri)
In this study, the trawl catch data were analysed collected from Saros and Gökova Bays. Four bottom trawl surveys were conducted in Gökova Bay in May 2001, January 2002, October 2002 and January 2003 with R/V. K.Piri Reis while only two surveys were carried out in Saros Bay in May 2001 and January 2002. A total of 49 bottom trawls (33 in Gökova Bay and 16 in Saros Bay) were hauled at depths ranging from 57 m to 72 m. Altogether 91 species were obtained, which contained 1 echinoderm, 7 crustacean species, 13 cephalopod species (5 cuttlefishes, 4 squids and 4 octopuses), 6 cartilaginous fish species (4 sharks and 2 rays) and 64 bony fish species. Bony fishes constituted more than 90 % of total catch by weight, while their share ranged between 40-70 % in Saros Bay of the catch. The total estimated biomasses based on the swept area method varied between 479.71-799.69 kg/km2 for Gökova Bay and 858.02-1135.33 kg/km2 for Saros Bay. While the similar species diversity and richness values observed for both bays, the structures of demersal resource assemblages were seemed to be slightly different. Sampling area is found as main factor determining the structure of demersal resource assemblages. However, the main species that the effective in discrimination regional differences were Pagellus erythrinus, Upeneus moluccensis, Scyliorhinus canicula, Uranoscopus scaber, Boops boops and Diplodus annularis.