Metin madenciliği yöntemiyle Türkçe'de en sık kullanılan ve birbirini takip eden harflerin analizi ve birliktelik kuralları
By the method of text mining, analize of most frequently used and successive words in Turkish and cooccurence rules
- Tez No: 276753
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN SİLAHTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, Birliktelik Kuralı, Birliktelik Kuralı Algoritmaları, Apriori Algoritması, Metin Madenciliği, Metin Madenciliği Algoritmaları, Data Mining, Association Rules, Association Rule Mining Algorithms, Apriori Algorithm, Text Mining, Text Mining Algorihtms
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ağları ve İnternet Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde bilgisayar sistemleri her geçen gün ucuzluyor ve güçlerini artırıyor. Bilgisayar teknolojilerinin ilerlemesi ve dijital verilerin artmasıyla birlikte veri madenciliği de büyük önem kazanmıştır. Veri madenciliğinin bir alt türü olan metin madenciliği, metin yığınları arasına gizlenmiş bilgilerin ortaya çıkarılmasıdır. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte metin sayısının buna paralel olarak artması metin madenciliğinin önemini artırmıştır. Yazılı halde bulunan bilgiler metin madenciliği teknikleri kullanılarak yapısal ve anlamlı hale getirilebilir sonra veri madenciliği analizlerinde kullanılabilir. Metin madenciliğinin temel amacı , veri madenciliğinde kullanılacak anlamlı ve yapısal verilerin elde edilmesidir. Ayrıca metin madenciliği metin yığınlarının özet çıkarımı ve anlamsal çıkarım elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Today, computer systems are getting cheaper and their power is increasing day by day. Together with the progress of computer technology and digital data increase, the data mining has gained great importance. Text mining which is a sub-type of data mining is disclosure of text information hidden among piles. Proliferation of internet in parallel with the increase in the number of texts has increased the importance of text mining. Using text mining techniques, information in written forms can be made structured and meaningful. And then it becomes available in the data mining analysis. The main goal of text mining is to obtain meaningful and structured data in data mining. Moreover by using text mining, semantic and summative inference of the text stacks can be obtained.