Haliç bütünü içinde Fener-Balat yerleşiminin kentsel tasarım ilkeleri ve Gestalt kuramı açısından incelenmesi
Investigation of the use and urban design principles of context of Gestalt theory of Fener-Balat district in the entire Haliç region
  1. Tez No: 276797
  2. Yazar: HARİKA DERMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Mekân, Gestalt, Kentsel Tasarım İlkeleri, Fener-Balat, Haliç, Urban spaces, Gestalt Theory, the Urban Design Principles, Fener-Balat, Golden Horn
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, İstanbul metropolü için küçümsenemeyecek bir rekreasyon potansiyeline sahip olması ve yanlış kullanımlar sonucunda yıpratılmış, tarihi, mimari ve kültürel değerlerinin belirli bir plan ve program kapsamında, kentsel tasarım ve kentsel tasarımın şekillenmesinde etkisi olan Gestalt kuramı ilkeleri doğrultusunda incelenmesi ve düzenlemeye alınması, Haliç ve çevresinin tarihi ve bugünkü durumunun araştırılması amaçlanmıştır. Haliç bütünü içinde bu ilke ve kavramların değerlendirileceği çalışma alanı olarak Fener- Balat Bölgesi seçilmiştir.Çalışma dört aşamada yürütülmüştür. Birinci aşama kentsel mekânı ve kentsel mekânın en iyi şekilde oluşturulmasında etkili olan kentsel tasarım ve ilkelerini kapsamaktadır. Bununla birlikte kentin en önemli bileşeni olan kullanıcıların ketsel mekân içindeki algılarının şekillenmesinde etkisi olduğu düşünülen Gestalt kuramı ele alınmıştır.Çalışmanın ileri bölümlerinde çalışma alanı olan Fener-Balat Bölgesi Haliç bütünü içinde incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Ayrıca bölgenin mekânsal özellikleri, tarihsel gelişimi ve etkisi altında kaldığı planlama kararları irdelenmiştir. Elde edilen veriler Gestalt kuramı ve kentsek tasarım ilkelerine bağlı kalınarak incelenmiştir.Son bölüm ise sonuç bölümünü oluşturmaktadır. Ortaya koyulan hipotezler bu bölümde özetlenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Istanbul as a metropolis that can not be underestimated for a recreation having the potential to be and misuse as a result of attrition has been the historical, architectural and cultural values specific plans and programs within the scope of urban design and coastal-use regulations in accordance with principles of investigation and regulation to be taken into the Golden Horn and the environment, and present the history of aimed to investigate the situation. In entire Golden Horn area, we chose Fener- Balat district as the study place to evaluate those principles and concepts.The study has been carried out in four phase. The first phase includes urban space. Urban space in the best way to be effective in creating urban design and urban design principles. Urban design principles contained in some of the semantic concept of perceptual dimensions were investigated. However, the most important part of cities is people who are shaping city concept with their perception. All this argument show the importance of Gestalt perception theory on the city and urban design. Working with the workspace in subsequent sections of the Fener-Balat District has been taken in all the Golden Horn. Spatial characteristics of the region remained under the influence of historical development and planning decisions are evaluated.Last chapter contains evaluation and abstract of hypothesis studied.