Furan-2,3-dion'ların azin, hidroksilamin ve hidrazin türevleri ile reaksiyonlarının incelenmesi
Investigation of the reactions of 2,3-furandiones with azine, hydroxylamine and hydrazine derivatives
  1. Tez No: 276862
  2. Yazar: ELİF KORKUSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3-Furandion, pirazol-5-karboksilik asit, bis-oksazin, azin, piridazin, 3-Furandione, pyrazole-5-carboxylic acid, bis-oxazine, azine, pyridazine
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu çalışmada substrat olarak kullanılan üç adet 2,3-furandion bileşiği literatüre göre sentez edildi. Bu bileşiklerden, on adet yeni bis-oksazin bileşiği, 4-benzoil-5-fenil-2,3-furandion (1), 4-(4-metoksibenzoil)-5-(4-metoksifenil)-2,3-furandion (2) ve 4-(4-metilbenzoil)-5-(4-metilfenil)-2,3-furandion (3) ile çeşitli azin türevlerinin reaksiyonlarından sentez edildi. Sentez edilen bis-oksazin türevi bileşiklerin hidroliz reaksiyonları gerçekleştirildi ve bu reaksiyonlardan 2,5-disubstitüe pirazol türevi üç bileşik elde edildi. Elde edilen bu bileşiklerin de asetil klorür ve benzoil klorür ile reaksiyonları gerçekleştirildi ve bu reaksiyonlardan beş adet yeni bileşik sentez edildi. Dört adet hidroksamat bileşiği de N,N-substitüe hidroksil aminlerle 1, 2 ve 3 bileşiklerinin reaksiyonlarından elde edildi. Ayrıca hidroksil amin türevi bileşiklerin literatürde yer alan pirazol-3-karboksilik asit türevi (4) ile reaksiyonundan altı adet hidroksil amin türevi bileşik sentez edildi.3 Bileşiğinin hidrazinlerle olan reaksiyonları araştırıldı. Bu reaksiyonlardan sentez edilen üç adet pirazol-5-karboksilik asit bileşiklerinin alkollerle, hidrazinlerle, hidroksil aminler ve aminoasit türevleri ile reaksiyonları incelendi ve yirmi iki adet pirazol türevi bileşik daha sentez edildi. Genel olarak pirazol karboksilik asitin nükleofillerle reaksiyonlarından yüksek verimlerle (%55-%91) ürünler elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, three 2,3-furandione compounds which are used as subsrats were synthesized according to the literature. From these compounds, ten novel bis-oxazine compounds were synthesized by the reaction of the various azines with 4-benzoyl-5-phenyl-2,3-furandione (1), 4-(4-methoxybenzoyl)-5-(4-methoxyphenyl)-2,3-furandione (2) and 4-(4-methyllbenzoyl)-5-(4-methylphenyl)-2,3-furandione (3). Synthesized bis-oxazine derivatives were hydrolyzed and 2,5-disubstituted pyrazole derivatives were obtained from these reactions. Synthesized these compounds were reacted with acetylchloride and benzoylchloride and four new compounds were obtained from the reactions. Also five hydroxamate derivatives were obtained from reactions of compounds 1, 2, and 3 with N,N-disubstituted hydroxylamines. In addition, six hydroxylamine derivatives obtained from the reactions of compound 4 with the hydroxylamine derivatives.The reactions of compound 3 with the hydrazines were investigated. Three pyrazole-5-carboxylic acids were obtained from these reactions were reacted with alcohol, hydrazine, hydroxylamine and amino acid derivatives and twenty two pyrazole derivatives were also synthesized, in good yields (%55-%91).