Çeşitli pirimidin türevi aminlerin 2-brom asetofenon ve furan-dionların 1,3-indandion bileşikleriyle reaksiyonlarınınaraştırılması
Investigation of the reactions of various pyrimidine derivative amines 2-bromacetophenone and furan-diones with 1,3-indandion compounds
- Tez No: 775865
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İndandion, Furan-2, 3-dion, organik sentez, Indandion, Furan-2, 3-dione, Organic synthesis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada 4-benzoil-5-fenil-furan-2,3-dion (1), 4-(4-Metilbenzoil)-5-(4-metilfenil)-furan-2,3-dion (2), 4-(4-Metoksibenzoil)-5-(4-metoksifenil)-furan-2,3-dion (3) bileşiklerinden yola çıkarak indan-2,3- dion ile çok bileşenli reaksiyonlar aracılığı ile yeni indan türevi bileşiklerin sentezi üzerine yoğunlaştık. Çeşitli aromatik aminler varlığında furan-2,3-dion bileşikleri ile indan-2,3-dionun farklı şartlarda çok bileşenli reaksiyonları yapılarak yeni indanon bileşiklerinin sentezi gerçekleştirildi. Sentezlenen tüm bileşiklerin yapıları spektroskopik ve elementel analizlerle aydınlatıldı. Yine diğer bir reaksiyon çalışması olarak 1-amino-5-benzoil-4-fenil-1H-pirimidin-2-on, 1-amino-5- (4-metilbenzoil)-4-(4-metilfenil)-1H-pirimidin-2-on, 1-amino-5-(4-metoksibenzoil)-4-(4-metoksifenil)-1H-pirimidin-2-on türevi bileşiklerin 2-bromoasetofenon ile farklı reaksiyon şartlarında reaksiyonları yapıldı. Fakat genel olarak bu reaksiyonlardanolumlu sonuç alınamadı.
Özet (Çeviri)
In this study, 4-benzoyl-5-phenyl-furan-2,3-dione (1), 4-(4-Methylbenzoyl)-5-(4-methylphenyl)-furan-2,3-dione (2), 4-(4-Methoxybenzoyl)-5-(4-methoxyphenyl)-furan2,3-dione (3) starting compounds, we focused on the synthesis of new indane derivative compounds through multicomponent reactions with indan-2,3-dione. In the presence of various aromatic amines, multicomponent reactions of furan-2,3-dione and indane-2,3-dione were performed under different conditions to synthesize new indanone compounds. The structures of all synthesized compounds were elucidated by spectroscopic and elemental analysis. As yet another reaction study, reactions of 1-amino-5-benzoyl-4-phenyl-1H-pyrimidin-2-one, 1-amino-5-(4-methylbenzoyl)-4-(4-methylphenyl)-1H-pyrimidine-2-one, 1-amino-5-(4-methoxybenzoyl)-4-(4-methoxyphenyl)-1H-pyrimidin-2-one derivative compounds were performed with 2-bromoacetophenone under different reaction conditions. But in general, positive results were not obtained from these reactions.