Yutak alanların iklim değişikliği üzerine etkilerinin türkiye örneğinde araştırılması
Investigate of the effect of the sink areas to climate change in the example of Turkey
  1. Tez No: 276902
  2. Yazar: NİHAT KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Sera gazları, Yutak alanları, Karbon havuzu, Climate change, Greenhouse gases, Sink areas, Carbon pools
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin atmosfere salmış olduğu sera gazı emisyonları ve yutak alanları tarafından karbon havuzlarında tutulan emisyonlar araştırılarak, eksik veriler oransal değişim ve regresyon analizi tekniği ile tamamlanmıştır. Sonra da, bu verilerden yararlanarak 2020 yılında atmosferdeki net sera gazı miktarını 1990 yılı seviyesine, 1990 yılı seviyesinin %5 ve %15 altına düşürebilmek için model geliştirilmiştir. Geliştirilen modele göre sera gazları ve yutak alanları verilerinden yararlanılarak, sera gazı emisyon değişim yüzdesi %4.82, orman alanları emisyon değişim yüzdesi %1.02 ve diğer yutak alanları emisyon değişim yüzdesi %6.84 olarak saptanmıştır. Saptanan bu veriler yardımıyla hem sera gazları, hem de yutak alanları için 2020 yılında en fazla emisyon değişim yüzdesi kadar artacağı ya da azalacağı öngörülerek, 2020 yılına ilişkin 44 adet projeksiyon üretilmiştir. Bu projeksiyon verilerinin 2020 yılı verilerinden yararlanılarak ve alınması gereken minimum önlem projeksiyonları dikkate alınarak, 5 farklı senaryo ve bu senaryolara ait toplam 17 adet önlem projeksiyonları üretilmiştir. Önlem projeksiyonlarında da, sadece yutak alanları artırmanın iklim değişikliği ile mücadelede yetersiz olduğu, aynı zamanda sera gazı salımının da azaltılması gerektiği saptanmıştır. Daha sonra da, üretilen senaryolara ve bu kapsamdaki projeksiyonlara göre iklim değişikliği ile mücadelede; gerek sera gazlarının azaltılması, gerekse yutak alanların artırılmasıyla ilgili öneriler verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the greenhouse gases emissions that Turkey released to atmosphere and the emissions which are catched on carbon pools by the sink areas are searched, missing datas are completed by the technics of communality and regression analysis. Then, exploiting from these datas, the exact amount of the greenhouse gasses in the atmosphere in the year of 2020 to the level of 1990, for trying to the decrease the 1990?s level below %5 and %15, methodology is advanced. According to the advanced methodology, exploiting from the greenhouse gases and sink areas? datas, greenhouse gases emission exchange percent is % 4.82, forest areas? emission exchange percent is % 1.02 and other sink areas emission exchage percent is % 6,84. Then, with the help of these specifications, both greenhouse gases and the changes in the emission for the sink areas in 2020, at most can be increase twice or can be decrease is predicted. 44 projections are produced for the year 2020. With the help of these projections? specifications and considering the minimum caution projections, 5 different script and 17 pro-projections that belongs to these scripts are produced. The caution projection is, just to increase the sink areas are not enough for conflicting with the climate change, at the same time decreasing the greenhouse gas emissions are determined. According to the produced scripts and projections, trying to develop proposals, to give conflicting with climate change, decreasing the greenhouse gases and also increasing the sink areas.