Değişik geometrideki betonların basınç dayanımlarının çeşitli su/çimento oranlarına ve çimento miktarlarına göre incelenmesi
An investigation of compressive strength of concrete cylinder samples of different geometries on water/cement ratio and cement
  1. Tez No: 276936
  2. Yazar: GÖKHAN GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI ÇAĞATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Basınç Dayanımı, Boyut Etkisi, Silindir Numuneler, Concrete, Compressive Strength, Size Effect, Cylinder Samples
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışmada, farklı dozajlarda (300?400?500 dozaj), farklı su/çimento oranlarında (0,3?0,4?0,5?0,6) ve farklı agrega türlerinde (dere kumu, kaya kumu) hazırlanmış beton silindir numunelerin numune boy değişiminin betonun basınç dayanımı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma kapsamında, h/d=2 sabit olmak koşulu ile 5x10cm, 7,5x15cm, 10x20cm, 12,5x25cm ve 15x30cm boyutlarındaki silindir numuneler, 28. gün eksenel basınç dayanımı deneyine tabi tutulmuştur. Yapılan deneyler sonucunda, farklı boyutlardaki silindir numunelerin basınç dayanımlarının sonuçları ile standart numunenin basınç dayanımı sonucu arasında karşılaştırmalar yapılmış, elde edilen bulgular ışığında, numune boy değişiminin, örnek numuneler ile standart numunenin basınç dayanımları üzerinde kesin bir etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of concrete cylinders having different diameters prepared by; cement factor (300-400-500 dosage), by water/cement ratio (0,3-0,4-0,5-0,6), by concrete aggregate (river sand, rock sand) on the compressive strength of concrete compressive strength was examined. On condition that h/d=2, concrete cylinder samples of 5x10cm, 7,5x15cm, 10x20cm, 12,5x25cm and 15x30cm were tested for compressive strength of 28th day. The compression strength results of different sizes of concrete cylinders were compared to compression strength results of standard concrete cylinders, as a result of the studies, it was concluded that the change in the height of cylinders had a significant effect on compression strength of samples.